Rökning förbjuden – det STINKER

Krogarna i Norge luktar svett, tåfis och prutt sedan rökningen förbjöds

HÄLSA

Snart är rökning på krogen historia.

Men istället för dofter av friska ängsblommor och fräscha parfymer är det helt andra lukter som tränger igenom när rökdimmorna lättat.

Bered dig på äckel-chock efter första juni.

Foto: AFP

Förra sommaren förbjöds rökning på krogar, restauranger och nattklubbar i Norge, och första juni i år följer Sverige efter. Enligt riksdagsbeslut blir det helt rökfritt på alla barer och restauranger, framförallt motiverat med att anställda ska slippa arbeta i rökmolnen.

Oro för ekonomin

Debatten inför förbudet har mestadels kretsat kring krögarnas oro för sjunkande försäljningssiffror och vikande omsättning. En Temo-undersökning som beställts av organisationen Sveriges hotell- och restaurangföretagare visar dock att åtta av tio krogbesökare inte tänker ändra sina vanor efter förbudet, och två av tio tänker till och med gå ut oftare.

Snacket i Norge efter rökförbudet handlade också om ekonomi, men även helt andra saker.

Luktar spyor

När cigarettrökens förlamning av folks näsborrar släppte dök nämligen helt andra lukter fram.

– Det luktar lite som... spyor, berättar Camilla Bjørn, nöjesjournalist på tidningen Verdens Gang som skrivit om problemet.

– De minsta ställena är värst, där man inte kommer undan de med dålig hygien. För det finns alltid någon som luktar svett, det upptäcker man tyvärr snabbt, säger hon.

Insåg fördelarna

Krogstanken blev en visa i Norge efter rökförbudet, men norrmännen insåg också snabbt fördelarna.

Några upptäckte att det kanske var en bra idé att trots allt duscha efter jobbet innan matchen på den lokala sportsbaren.

Och några slutade röka.

En vinn-vinn situation, skulle man kunna säga - rent hygieniskt och hälsomässigt.

Rökelse

Helt rökfritt har det dock inte blivit på krogarna i Norge. För att få bukt på stanken har många av de finare ställena börjat med rökelse och små väldoftande värmefacklor.

– De finns till och med på en del uteserveringar, säger Camilla Bjørn.

Apropå uteserveringar - ni som hoppas kunna sitta utomhus och dra ett bloss vid ett cafébord under ett parasoll kanske får tänka om.

Trenden i Norge är att det införs rökförbud på fler och fler uteserveringar också...

Robert Triches