Så tycker läsarna om rökförbudet

”Underbart! Äntligen! Ska bli skönt att kunna gå på krogen!”

HÄLSA

Rökförbudet väcker känslor.

De allra flesta av aftonbladet.se:s läsare tar dock emot rökförbudet med stora famnen.

Och utsikten att andra – obehagliga – lukter skulle bli mer framträdande tycks inte skrämma alls.

Anna: "I början luktar många ställen inte speciellt bra. Men det beror ju på att det är smutsigt. När det inte döljs av lukten längre så verkar det som om folk tar sig i kragen och ser till att städa så de inte förlorar kunder."

Gunilla: "Det blir toppen med rökfritt! Folk får väl tvätta sig om armhålor och fötter och låta bli att släppa sig när man är ute bland folk så ska nog alla trivas! Rök luktar avskyvärt och vi ser fram emot att gå på restaurang eller bara ta en öl utan att bli helt inpyrda! Dessutom blir det nu möjligt att kunna ta med sig sina små barn och gå ut och äta hela familjen utan att utsätta dem för fara i form av passiv rökning."

Roger: "Hellre lukt av svett, tåbira och spya än av rök, för rök luktar för djävla illa."

Patrik:"Att rökning nu skall förbjudas på uteserveringar i Norge tycker jag är både synd och skam... Att förbjuda folk att röka utomhus där det inte kan störa någon!

När det nu har blivit totalt rökförbud inne på krogarna i Norge så får jag då som rökare själv snällt finna mig i att det bara är att gå ut när behovet blir som värst... Det kan va kallt och jävligt. Ciggen smakar ju inte lika bra under dessa former då man inte får njuta av sitt gift på ett avslappnat sätt tillsammans med sin dricka."

Tony: "Den dagen det blir helt rökfritt på krogen så kommer jag helt att sluta gå ut. Jag och mina vänner kommer samlas hos varandra. Dricka, käka gott, och röka. Vi kommer att spara massor av pengar. Då kan vi åka utomlands för dessa pengar och gå ut på deras krogar och röka, dricka. Men egentligen är det dubbelmoral, för som lagen är nu är den till för att skydda anställda mot skadlig rök. Men många som jobbar på krogen, blir skjutna, misshandlade och blir trakasserade av fulla gäster. Så det är konstigt att inte spriten blir förbjuden också."

Anton: "Bland studentnationerna i Uppsala har flera infört rökförbud på sina pubar och klubbar. Bland annat Södermanlands-Nerikes nation där många i personalen klagar på att det luktar illa framför allt på dansgolven. En sur blandning av svett och andra odörer. Bland de som jobbar under kvällen är det många som till och med tycker att det var bättre förr med röklukten än dagens stank."

Micke: "UNDERBART! Äntligen måste rökarna ta hänsyn till oss icke rökare. Cigaretter luktar ju så vidrigt så nästan allt annat klarar sig. Risken finns kanske att det blir en överanvändning av alla sorters "lukta gott"."

Lina: "Det ska bli helt fantastiskt att gå ut utan att lukta så illa att man först måste duscha innan man går och lägger sig. Jag var nyligen i New York och det är så härligt att gå på krogen utan att få röda torra ögon och hostattacker! Det luktade inget speciellt på krogarna och det bästa var att det inte luktade rök. Det var inte mindre folk på restaurangerna, fast det var lågsäsong!"

Pernilla: "Jag kan bara säga att jag tycker att det ska bli underbart att det ska bli RÖKFRITT. Det borde det ha blivit för länge sedan."

Pär: "Här i Norge har vi haft rökfritt sen i somras och det är helt klart suveränt! Både för personal och gäster, väldigt få klagomål förekommer och alla verkar anse att det är ett vettigt förbud och vi har inte märkt av några "nya" dofter..."

Rolf: "Det spelar ingen roll vad det luktar så länge det är ofarligt för hälsan. Anledningen till förbudet är ju att tobaksrök, även sekundär, är hälsovådligt."

Fredrik: "Jag har bott i Irland sen november 2003, och här infördes rökförbudet förra året. Fastän jag är rökare själv så tycker jag att förbudet är helt underbart.

Så jobbigt är det inte att gå ut på en cigarett + fördelen att komma hem och inte stinka rök är helt underbart. Känns skönt att på morgonen känna sig fräschare, kläderna man hade på sig dagen innan stinker inte, kudden stinker inte och så vidare. Lukten på puben är fräshare, om norrmännen klagar på att det luktar på puben, så kanske det är dem det luktar så om. Här på Irland luktar det i alla fall inte."

Karin: "Äntligen kan man vistas i krogmiljö utan att förgiftas! Rökarna kan ju välja, men för resten av befolkningen har detta ej varit möjligt förrän nu.

Rökning är otroligt korkat, farligt och ofräscht. Som vuxen och rökare borde man skämmas!"

Nilla: "Det finns inget som stinker så överjävligt som cigarettrök. Personligen skulle jag lätt stå ut med andra "odörer" bara den värsta skiten av alla försvann. 1:a juni är mer än välkommen! Något pinsamt bara att ett rökförbud inträder så sent som 2005..."

Yvonne: "Jag ser fram emot att också jag kan gå ut på krogen! Blir sjuk av rökning och kan därför inte vistas i rökiga lokaler så det blir FEST för mig!!!"

aftonbladet.se