”Det är trist för alla som gillar en om man dör”

Läs hela chatten med Fredrik Virtanen

HÄLSA

Det är när man måste köpa nya cigarretter man märker att man är beroende.

Det skriver Fredrik i chatten om hur han än en gång försöker sluta röka.

Första gången var när han var Aftonbladets korrespondent i New York och rökförbudet infördes där.

   Fredrik Virtanen säger: Hejsan svejsan, solen skiner på Globen och...tja jag har rökt lite i dag. Hur är läget?

gettopoet säger: Har din Usa vistelse påverkat ditt beslut att fimpa? eller e det för att du Sverige förbjuder krogrökning i juni? eller nåt annat?

   Fredrik Virtanen säger: Ursäkta nåt är lurt med min chattlänk....men nu börjar det funka. Alltså, jo i New York slutade jag utan större mödor när möjligheten att röka på krogen var slut. Men i somras när jag åkte hem på semester rökte jag igen, sedan slutade jag i New York, och sedan när jag flyttade hem 1 feb började jag rätt snart igen. För att man fick. I am weak...

joddla med stina säger: hur länge har du rökt?

   Fredrik Virtanen säger: Jag började lite smått när jag var 18, när jag träffade en cool tjej som rökte Marlboro Light. Hon hette Eva-Lotta. Men då röktes det mest för att det liksom var häftigt. Begäret tar ju ett tag att bygga upp. Nu har jag hållit på sedan dess ungefär och det blir ju värre o värre med hosta, huvudvärk och stank.

patrik73 säger: Hej, jag har rökt, efter 13 år bestämde jag mig för att sluta och slutade tvärt, Vill man så kan man , har man inte 100 % vilja så enligt mig är de inte lönt för då hjälper inget, eller va säger du ?

   Fredrik Virtanen säger: Ja kanske. Jag håller med om att det är rätt lätt att sluta - så länge man använder andra nikotinsubstitut. Problemet är att det är väldigt lätt att b ö r j a igen...

Fuffens kompis säger: Vad tror du blir det sämsta med att sluta röka?

   Fredrik Virtanen säger: Det sämsta är att man inbillar sig att ciggen avhjälper tristess. Att liksom om man inget har att göra så tar man en cigg för att man inbillar sig att tiden går. Och hur länge räcker en Camel? 3 minuter? Och såklart kommer jag sakna de där GODA cigaretterna, de där efter maten, efter kaffet, efter ölen. Problemet är ju att det inte går att hålla sig till dem utan man röker även de äckliga, när huvet redan värker av för mycket blossande...

Syro säger: Hej Fredrik! Jag brukar säga att det är inget problem med att sluta röka för jag har gjort det flera gånger, men det värsta är att jag börjar igen efter några veckor, hur f-n ska jag göra för att sluta börja?

   Fredrik Virtanen säger: Exakt så. Jag tror att det här rökförbudet på krogarna verkligen kommer att röka. För jag antar att det är oftast på krogen eller kaféet du gör comeback? Så är det med mig. Sedan har man några cigg kvar dan efter...och sedan är det kört. Host host slem slem.

säger: varför sluta röka????finns de nå bättre stund påmorgonen närman vaknar å tar första ciggen???? ////Puggy

   Fredrik Virtanen säger: Well, om man väntar till efter kaffet är ju första ciggen SKITGOD. Men de där tre efteråt är inte så lyckade. Och så blir ens kärl förtvinade och sedan dör man. Det är trist för alla som gillar en om inte annat.

Apeman säger: Tänker du börja snusa istället? Det gjorde jag och det var inga problem överhuvudtaget. Att sluta snusa var däremot mindre skoj...

   Fredrik Virtanen säger: Jag tänker snusa istället. Eller nikotuggummi som jag hade i USA. Att lägga av med de grejerna ingår även i planen, men ligger längre fram, kan jag skippa ciggen är mer än halva slaget vunnet. Inte för att snus är så sabla bra - det är det ju inte - men det är ändå sinnesjukt mycket bättre än gift-dödspinnarna.

Lollo säger: Hur är inställningen till rökning i USA om man jämför lite snabbt med Sverige? Fler emot eller fler som tycker det är helt ok?

   Fredrik Virtanen säger: Precis som här är det lågutbildade och kvinnor som är de främsta rökarna. I New York är folk rätt sofistikerade och vill också sluta röka, även om New York enligt imagen är väldigt rökande. På fina Manhattan har alltså rökförbudet lyckats oerhört bra. I de andra fem stadsdelarna också, men lite mer problem har det väl varit.

Hej Fredrik! Varför äter så få rökare frukost? säger:

   Fredrik Virtanen säger: Haha! Bra fråga. Sån är jag också. Dricker kaffe och tar cigg bara, ingen mat. Vet inte, men i mitt fall är det för att jag sällan är sugen på mat. Har fullt upp med att halvkräkas på grund av cigg och kaffe.

LSA säger: Rökt lite, är det inte bättre att lägga av tvärt?

   Fredrik Virtanen säger: Jo, om du bara rökt lite är det bästa att lägga av tvärt. Innan du blir som oss som drar ett paket per dag, kanske två om det är fecke (speciellt trista fester röker man ju för mycket på).

Emelie säger: Hur vet man när man är beroende av rökning ?

   Fredrik Virtanen säger: När man måste köpa nya cigg tror jag. Och jag är rädd att förr eller senare hamnar man där. Och då är det satans svårt att sluta. Nikotin är ett sjukt meningslöst gift. Det ger ju liksom inte kickar som andra droger. Det är bara?platt.

flip säger: varför är det så stort pådrag för att sluta röka och inte snusa?? varför finns det inga "bra" hjälpmedel för oss snusare?

   Fredrik Virtanen säger: Nikotinplåster, nikotuggummi är väl till för snusare också. Problemet med snusare är att ni är vana med så ENORMT mycket nikotin att ert slutande egentligen är värre än rökarnas. Cigg innehåller ju massa annan skit men inte lika mycket niko som snus.

Xet säger: Jag rökte två paket om dagen i tio år när jag plötsligt insåg att jag bara gjorde det av vana. Jag slutade tvärt och har inte rökt på länge nu. Hur mycket känner du är fysiskt beroende och hur mycket är just det psykiska behovet.

   Fredrik Virtanen säger: 50/50. Tristessciggen dyker upp men om jag lyckas undvika dem kommer beroendeciggen fram nån timme senare. Såvida jag inte tar en snus. Men då är risken att det blir cigg också. Däremot har jag inget direkt problem att göra nåt av händerna utan cigg. Man kan ju pilla på så mycket saker. GW Persson-deckare tex. Han är ett geni!

Lollan säger: Hur skall du fira när du lyckats sluta röka?

   Fredrik Virtanen säger: Med en cigg?

Maria säger: Varför i h-e börjar man röka?

   Fredrik Virtanen säger: För att man inbillar sig att det är coolt tror jag. De tuffa grabbarna röker väl. Men sedan när de hostar upp lungorna och stinker ur käften är det inte så tufft längre. Jag började nog röka av det skälet. Plus att farsan alltid rökt pipa. Och för att jag ville bli murvel, på den tiden trodde jag att alla äkta murvlar rökte.

Syro säger: Jag anser att sommaren är den sämsta årstiden att ens tänka på att sluta röka, vintern är väl bättre när man måste gå ut i kylan och röka. Borde inte "sluta röka" kampanjen ha dragits igång till hösten istället?

   Fredrik Virtanen säger: Tvärtom tror jag de tänker rätt. Här får folk hela sommaren på sig att förbereda sig. Rom byggdes inte på en dag, som vi brukar säga...

Piphaz säger: Enligt den nya lagen ska det vara tillåtet att röka pipha på krogen. Vad tycker du om det?

   Fredrik Virtanen säger: Det stämmer inte. Det kommer rök ur pipa också. Så glöm det.

Per-Anders säger: Varför vill du sluta röka, om man bortser ifrån det här med hälsan?

   Fredrik Virtanen säger: Kläderna stinker. Det är trist att vara beroende helt enkelt. Att gå på bio och bli stissig om filmen är för lång. Dessutom ser många människor fula och vulgära ut med cigg. Antagligen jag också. Det känns inte modernt att förgifta sig med nåt så meningslöst. Och den där slemklumpen i halsen är så satans äcklig. Och rethostan. Och lukten, sa jag det?

fimpen säger: jag tror att har man en partner som röker så är det bara att tjata på den personen,av egen erfarenhet så vet jag att den andre personen väljer att fimpa istället för att lyssna på allt gnäll dag in å dag ut,tror inte du de?

   Fredrik Virtanen säger: Njae jag tror det där är som med alla andra beroenden: det går inte att påverka nån som inte vill eller inser själv. Och tjat är alltid osexigt. Tjata med humor i så fall. "Lilla gubben, jag älskar dig o din stinkande kofta men jag vill att du ska leva länge än". Typ. Och du kanske kan lova nåt också, nåt din parter är trött på hos dig? Som att sluta tjata kanske....eller nåt bättre.

joddla med stina säger: om vi ser att du i dina krönikor antar en lite mer irriterad eller argsint ton, kan vi anta att det är pga nikotinbrist?

   Fredrik Virtanen säger: Hahaha, ja så kan det mycket väl vara. Fast jag är ju redan ganska kolerisk så...ja hjälp.

säger: min man säger att han kan ta ut mig till havs pa båten en vecka utan cigg. Tror du att det håller när jag väl är på land igen???

   Fredrik Virtanen säger: Hm...ja säkert, men herregud vilken mardrömsvecka till havs det blir. Lite som i filmen G när den där pojkhascharen skulle omvändas till sjöss med massa grötmyndiga formuleringar. I så fall tycker jag att du får ta med dig ett paket ut?med 5 cigg första dan, 4 nästa, 3 därefter, sedan 2, 1, 1 0, 0

NY_street_vendor säger: Är inte nikotintuggummin och snus ett rätt dåligt sätt att sluta röka, ersätta ett begär med ett annat liksom? Jag gjorde så att jag tog en vecka ledigt och låg i sängen och led, förbaskad jävligt då men nu känns det bra för begäret har försvunnit helt! Något att testa?

   Fredrik Virtanen säger: Kanske det. Du har säkert rätt. Alla har olika mål. Jag är nöjd om jag slipper ciggen. Att bli nikotinfri är en senare fråga, som dock kommer att bli en senare fråga. Men testa du en cold turkey om du kan..

no cancer cowbay säger: hur många av dina brudar har klagat på taskig andedräkt?

   Fredrik Virtanen säger: Mina tjejer har varit så himla snälla. Jag brukar själv känna det och stoppa munnen full med tuggummi. Men ibland går man ju omkring och stinker av kött och öl och cigg och bakterieanläggningar utan att man tänker på det. Typ pga för många bärs...

joddla med stina säger: kommer nån last att ersätta rökningen? t.ex. bingospel, andmatning eller kanske rentutav klädfabrikation i överflöd?

   Fredrik Virtanen säger: Klädfabrikation! Det vore väl nåt. Du jag vet inte, folk jag känner som ägnat sig åt betydligt tyngre laster än cigg verkar hemfalla åt dataspel och poker...kanske nåt för mig?

Moderator säger: Det var sista frågan. Stort tack till alla som har varit med. Fredrik kommer att chatta snart igen. Håll utkik på www.aftonbladet.se/fimpa

   Fredrik Virtanen säger: Just det ja: glöm inte gå in på

http://www.aftonbladet.se/slutaroka/blogg/

och häng med. Det blir roligare då. Tyvärr kan ni inte skicka meddelanden på bloggen eftersom det innebär utgivarproblem för chefredaktören om folk skriver dumheter, men ni kan maila mig så lägger jag ut en del om det är kul. hej då!

ARTIKELN HANDLAR OM