”Utbrända kan ha alzheimer”

Läkare slår larm: Var tionde sjukskriven får fel diagnos

HÄLSA

Var tionde långtidssjukskriven över 50 år kan lida av tidig alzheimer.

Det hävdar Niels Andreasen, överläkare på Huddinge universitetssjukhus.

– Det finns massor av folk där ute som skulle kunna få rätt diagnos och ett anständigt slut på sitt yrkesliv. I stället blir de mobbade.

mitt i stressen Överläkaren Niels Andreasen bland stressande människor på Hamngatan i Stockholm. -Yngre demenspatienter går i flera år med feldiagnosen utbrändhet, säger läkaren som uppskattar att många utbrända över 50 år kan ha tidig demens.

Hamngatan i Stockholm. Här stressar tusentals människor förbi varje dag. Alla med sina glädjeämne och sorger – och några med problem de inte kan definiera.

– Många yngre demenspatienter går i flera år med feldiagnosen utbrändhet, säger överläkaren som uppskattar att 10-15 procent av de över 50 år som är utbrända eller långtidssjukskrivna egentligen har begynnande alzheimer.

Viktigt med rätt diagnos

– Celldöden i hjärnan pågår i 20-30 år och det är först när 60 procent av cellerna dött som de första symtomen kommer.

Yngre drabbade har ofta dragit på sig andra kroppsliga sjukdomar när de ansträngt sig för att få vardagen att verka ”normal”.

– Det är viktigt med rätt och tidig diagnos. Ingen säger till en kvinna med en knöl i bröstet att återkomma om ett år när den vuxit, men så bemöts personer med demenssymtom.

”Kan vara unga”

Flera av Niels Andreasens specialistkollegor runt om i landet berättar att deras yngre patienter ofta blivit diffust feldiagnostiserade som utbrända.

– Många tror fortfarande att dementa är 92-åriga tanter men de kan vara yngre i sina bästa år, säger Lennart Minthon, chefsöverläkare på MAS i Malmö.

Distriktsläkare Stellan Båtsman i Kalix tror att fler yngre dementa upptäcks idag eftersom kraven på arbetsmarknaden hårdnat.

- När man ska komma ihåg koder och logga in sig i datorer märks symtomen tidigare.

Mest dramatiskt är det för frontallobsdementa. De drabbas av personlighetsförändring, förlorar känslan för vad som är rätt och fel i sociala sammanhang och blir ofta utstötta på arbetsplatsen.

– Mobbning är ett svagt ord i sammanhanget, säger Lars-Olof Wahlund som haft patienter som varit så unga som 40 år.

Demensinformatören Kerstin Lundström på Octopus demens hjälper unga drabbade i byråkratidjungeln och har startat ett internetforum där barn till dementa kan mötas med sina problem.

Samma symptom

– Samhället ser inte barnen heller, säger informatören som är kritisk till hur Socialstyrelsen hanterar ung demens.

– 2004 kom rapporten ”Utmattningssyndrom”, 90 sidor om utbrändhet utan att demens nämns trots att fyra av sex kriterier för utbrändhet stämmer in på demens.

Här är tecknen som du ska hålla koll på

Fyra symtom stämmer in på både utbrändhet och tidig demens:

Tidigare artiklar i serien om demens

Sveriges demenssjuka diskrimineras, nekas vård och mobbas. Idag berättar Aftonbladet om den växande gruppen yngre dementa. De är mitt uppe i livet när förmågan att klara de enklaste uppgifterna plötsligt blir ett problem. Och många går miste om flera års medicinering på grund av feldiagnosen utbrändhet.

Britt Peruzzi

ARTIKELN HANDLAR OM