– Det är för min skull ni fimpar!

Servitrisen Daniella Persson: Röken gör mig illamående

Foto: CASPER HEDBERG
ser fram emot rökstoppet. Dragan Stankovic, restaurangägare, och Daniella Persson, servitris, tycker att det är bra att icke-rökarna slipper utsättas för cigaretter.
HÄLSA

För ett halvår sedan lyckades servitrisen Daniella Persson att fimpa. Ändå utsätts hon för cigarettrök varje dag på jobbet. Den 1 juni blir det ändring på det. Då får även krogpersonalen rätt till en rökfri arbetsmiljö.

- Jag blir irriterad på att jag dagligen utsätts för rök fast jag själv har slutat, säger hon.

Enligt tobakslagen har alla i Sverige rätt till en rökfri jobbmiljö. Utom de som arbetar på serveringar. De är undantagna från lagen, vilket har lett till att restauranganställda har en tydlig översjuklighet och överdödlighet i sjukdomar som orsakas av tobaksrök. Risken för lungcancer är 50 procent högre bland ickerökande serveringspersonal än för andra yrkesgrupper i Sverige. Personalen på barer är mest utsatt.

Det nya rökförbudet på krogen har därför kommit till med tanke på personalens hälsa. Daniella Persson, 20, serverar på restaurang Timmermannen i Stockholm. Hon är enbart positiv till beslutet.

Sämre hälsa

- Det är jobbigt att arbeta i rök, säger hon. Sedan jag själv slutade röka för ett halvår sen märker jag verkligen hur irriterande det är. Röken gör mig illamående och det känns fel att springa genom rökmoln med tallrikar med mat. Det är inte heller kul att komma hem från jobbet och lukta rök.

En femtedel av de kroganställda upplever att de fått en försämrad hälsa till följd av den rökiga arbetsmiljön. Men det känner inte Daniella.

- Eftersom jag just slutat röka har min hälsa bara förbättrats på sistone. Men i längden kan det aldrig vara nyttigt att vara passiv rökare på jobbet. Ibland kan jag bli irriterad på att jag dagligen utsätts för rök fast jag själv har slutat röka.

”Fräschare äta ute”

Därför ser hon fram emot förbudet den första juni, som hon tror kommer få folk att röka mindre.

- Det kommer att bli bättre för oss som jobbar på restauranger, det blir fräschare att äta ute och det är bra att beslutet gäller alla krogar. Idag finns det några få caféer och restauranger som har rökfritt, men då riskerar de att förlora rökande kunder. Från den första juni konkurrerar alla på samma villkor.

Även Daniellas chef Dragan Stankovic välkomnar rökstoppet på krogen.

- Jag är inte så orolig för min egen hälsa, men den senaste tiden har det varit mycket tjafs mellan rökande och icke-rökande kunder. Icke-rökarna vill äta i rökfri miljö, medan rökarna hävdar sin rätt att få ta en cigarett efter maten. Ett tag försökte jag införa rökfria luncher, men då tappade jag kunder. Nu får folk röka vid vissa bord, med då vänder andra i dörren för att de tycker att det är för rökigt. Det är svårt att få alla nöjda. Men nu när det finns ett beslut om rökförbud behöver jag inte bekymra mig mera.

Restauranganställdas rökiga vardag:

Terri Herrera Eriksson ([email protected])