”Ökar risken för alzheimer om man dricker alkohol?”

Demenssköterskan Kerstin Lundström svarade på läsarnas frågor

HÄLSA

Reiza säger: Varför uppkommer Alzheimers? Är det för inre stress under många år, som hjärncellsdöden uppstår? Eller vad beror hjärncellsdöden på??

Kerstin Lundström säger: Det finns en del ärftliga faktorer, särskilt om du drabbas i yngre år. Annars vet man inte i dag varför, men man vet vad som händer i hjärnan. Forskning har visat att stress påverkar minnescentrat i hjärnan på ett negativt sätt.

malla säger: Vid vilken ålder är det vanligast att alzheimer bryter ut? Jag är orolig för min man, och han är bara 47 år. Men börjar bli så väldigt glömsk och lite lynnig.

Kerstin Lundström säger: Åldern är största riskfaktorn att drabbas. 20% av 80-åringarna och 40% av 90-åringarna är drabbade. Men förändringarna i hjärnan börjar 10-30 år innan symtomen blir så tydliga att vi förstår att något är fel. Sveriges yngsta alzheimerpatient är 32 år. Cirka 10.000 av alla diagnosticerade är mellan 30 och 65 år.

kicki44 säger: Hej! Jag har en liten undran! Min farfar hade många syskon och bland dom har 3 drabbats av alzheimer. jag undrar hur stor ärftligheten är? känner att jag kan vara i riskzon! vad tror du?

Kerstin Lundström säger: Vid vilken ålder blev de sjuka? Om de var äldre när de blev sjuka så är inte ärftligheten lika stor. Om du känner dig fundersam så gå och testa dig på en minnesmottagning.

sanna säger: Finns det någon anhörigförening för barn till alzheimersjuka? Jag är 18 år och bor i Västerbotten.

Kerstin Lundström säger: Det finns ingen för unga. Men jag har en chattsida på www.demensbutiken.se, där tonåringar till demenssjuka föräldrar kan prata med varandra. Det är en kodad sida där bara de kan gå in, ingen annan ser vad som sägs. Sen har Alzheimerföreningen en barn/ungdomsbroschyr och -film också. Det finns cirka 2000 tonåringar med dementa föräldrar så du är inte ensam.

ulrika säger: jag har varit sjukskriven nu en längre tid. och jag tycker att det är lite otäckt att man glömmer så mycket, mina vänner och jag brukar skämta om att sätta ut en varningskylt på dörren att det smittar. jag är 37 år gammal, har fyra barn och blev sjukskriven för ca 4 år sedan för utbrändhet. hur vet man om man har alzheimers? Vilka tecken finns. mvh ulrika

Kerstin Lundström säger: Det är ingenting du själv kan avgöra. Du måste gå till en minnesmottagning, eller en geriatrisk mottagning. Se till att få en demensutredning gjord! Även om husläkaren säger nej till detta så har du rätt till en ”second opinion” av en specialist, om du är orolig för en allvarlig sjukdom.

Lars säger: Jag misstänker att en anhörig till mig har en begynnande demens. Men personen i fråga är väldigt envis och skulle förmodligen inte erkänna sina brister... Vad tycker du att jag ska ta mig till (utan att trampa honom på tårna)?

Kerstin Lundström säger: Försök med lite vita lögner. Om det är en äldre person så föreslå att kolla blodvärden och blodtrycket.... Om det sedan är en nära anhörig, så ring läkaren i förväg och berätta vad du misstänker. Det finns många andra sjukdomar det kan vara, förutom demens. Det kan vara botbart.

Lillan säger: Jag har hört att de som blir diagnostiserade med alzheimers inte bör få veta det själva. Att detta skulle göra dem mer ont än gott. Är det sant?

Kerstin Lundström säger: Om det är en äldre person så säger man ibland inte mer än personen frågar om. Det är för att de har kommit en bit in i demenssjukdomen och vetskapen kan bara göra dem ledsna. Om man är ung och får en tidig diagnos så är det viktigt att få veta av flera skäl: för att kunna börja med bromsmediciner, för att planera sitt liv (hur man ska bo etc) och så att man inte skjuter upp saker som man skulle kunna göra i sitt liv i dag. Det är också viktigt att ev barn inte hålls utanför.

Holger säger: Löper man större risk att få alzheimer om man dricker alkohol ofta (och mkt då man väl gör det)?

Kerstin Lundström säger: Inte alzheimer men däremot frontallobsdemens. Det är för att i framdelen av hjärnan sitter personligheten, som utvecklades sist och också är mest sårbar. Den såras mest av alkoholen. Idag pratar en del läkare om alkoholdemens.

Desonne säger: Jag är 51, och jag har svårt att bara få ihop det här så jag undrar om jag kan ringa och prata med någon istället?

Det är kaos i huvudet. Började ha allvarliga minnesproblem 4 år sedan. Gick på demensutredning 3 år sen med MR, EEG plus minnestes, men de sa att jag inte har Alzheimer. Sen dess har jag blivit ännu sämre och har svårt att klara min vardag. Jag är sjukskriven sen ett år för utbrändhet men jag blir bara sämre. Min familj och vänner är mycket oroliga, de känner inte igen mig och vill hjälpa mig att få jälp. Vart kan jag vända mig? Jag bor i Solna.

Kerstin Lundström säger: Ta kontakt med Stockholms sjukhem, geriatriska mottagning, överläkare Wilhelmina Hoffman. Ring henne och hälsa från mig. Stockholms sjukhem: 08-6171200. Annars kan du ringa mig: 018-711700.

Ove säger: Hej Kerstin! Vilket samband finns mellan demensdiagnosen och användningen av lugnande mediciner? Det är ju en vanlig biverkan från lugnande medel att man får minnesproblem och "kognitiv impairment"?

Kerstin Lundström säger: En mild kognitiv störning är ibland förstadiet till en demenssjukdom. Men för att få veta om man har det så behövs det tester och röntgenundersökningar. En biverkan av medicin ger inte en annorlunda röntgenbild av hjärnan. Du ska också haft minnesproblem i minst 6 månader.

Kristina säger: Hej! Vad kan en mindre mindre förändring i hjärnan innebära när ett EEG gjorts, förutom Alzheimers?

Kerstin Lundström säger: Det kan vara en gammal propp eller liten, liten blödning. Det kan vara en skada sedan du fallit när du var liten. Men det behöver inte alls vara alzheimer. Det kan vara så mycket.

lillan säger: hej Kerstin! Jag har en 70-årig mamma som har en konstaterad alkoholdemens. Nu undrar jag om hon p.g.a denna demens gömmer saker i sin lägenhet och påstår att vi anhöriga eller hemtjänsten tagit dessa, eller har hon fått en annan sorts demens också?

Kerstin Lundström säger: Nej, det är ganska vanligt med misstänksamhet. Ibland kan man hjälpa upp den med en medicin som heter risperdal, som kan göra att man blir lite mindre misstänksam och orolig. Men det fungerar inte alltid. Det är annars inte ovanligt med blandsjukdomar när man blir gammal, hon kan ha kärldemens också.

karin säger: Min mor som är 71 år har börjat att glömma saker såsom när jag fyller år,hur gammal jag är osv.... kan det vara förstadiet till Alzheimers? Måste fråga också vad jag som dotter kan göra för min mamma när hon glömmer såna saker som hur gammal jag är osv. Ska jag påpeka hennes glömska, eller? Be henne kolla upp sig? Bor i Umeå och visst finns det väl en minnesmottagning där?

Kerstin Lundström säger: Ja, det finns en minnesmottagning i Umeå. Hon bör absolut kolla upp sig för det kan vara så mycket: b-vitaminbrist, att hon äter för dåligt, för låg sköldkörtelproduktion mm. Det KAN också vara förstadiet till alzheimer och då är det viktigt att hon får bromsmediciner. Du som dotter bör i första hand se till att din mamma kommer till en läkare. När du vet vad du är så kan du agera utifrån det.

Moderator säger: Chattet är slut, tack till Kerstin och alla läsare som ställt frågor!

Kerstin Lundström säger: Jag hoppas att alla som känner att de har problem med minnet söker läkare, och inte tror att din hus- eller företagsläkare alltid kan dessa saker, för så är det inte. Fråga i din kommun efter en demenssjuksköterska, det finns i 120 kommuner. Besök gärna www.demensbutiken.se, där litteratur och hjälpmedel finns samlade!