”Här ska ingen behöva bo”

Dementa låses in och får inget att äta på 18 timmar

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
slog larm -Jag får snudd på hjärtinfarkt så fruktansvärt upprörd är jag, säger Bosse Ström, ombudsman för PRO i Kalmar län, om de två utdömda demensavdelningarna i Nybro.
HÄLSA

NYBRO

Demensboendet Törnvägen 1-3.

Här ska ingen människa behöva bo, enligt länsstyrelsens hårda dom.

-Vad fan håller man på med, rent ut sagt. De dementa är ju de mest utsatta vi har, de och små barn, säger PRO-ombudsmannen Bosse Ström som slog larm om vanvården.

De vita låghusen ger intryck av att vara harmoniska, i en kommun som kan förefalla småskalig och välskött.

Ingen utanför har anat vanvården på Törnvägens demensboende. Locket har varit så väl tillslutet att fönstren på bilden inte går att öppna inifrån patienternas rum.

De två avdelningarna för 16 demenssjuka dömdes nyligen ut av länsstyrelsen i ett 17 sidor långt beslut.

Patienternas levnadsnivå klassas som oskälig. Missförhållanden som listas är bland annat olaglig inlåsning, 18 timmar mellan måltiderna, inga blöjbyten på hela dagen, ingen sängvila under dagtid för rullstolsbundna och ingen personal nattetid.

Får skämmas

Sida upp och sida ner får politikerna i omsorgsnämnden skämmas för den grova vanvård som i utredningen intygas av både personal och anhöriga.

-Kommunen har fått ett föreläggande, länsstyrelsens starkaste vapen. Före 1 juni ska alla punkter vara åtgärdade, säger Bosse Ström på PRO i Kalmar län.

Han reagerade när omsorgsnämnden klubbat igenom besparingar som innebar att patienterna skulle få duscha bara var åttonde vardag.

-Om man trumfar igenom ett beslut trots att en tjänsteman beskrivit de negativa konsekvenserna, då klarar man inte sitt jobb. Nämnden har brutit mot socialtjänstlagen och borde avgå. Och jag som trodde att vanvård bara var ett storstadsfenomen.

Står inte över lagen

I föreläggandet förtydligar länsstyrelsen "att bestämmelserna om en kommunal ekonomi i balans inte står över eller förminskar socialtjänstlagen och den skyldighet kommunen har enligt denna lag att säkerställa att de som vistas i kommunen har en skälig levnadsnivå".

Omsorgschefen Hans-Gunnar Hovbäck har enligt Länsstyrelsen inte velat uttala sig om ifall de boende har skälig levnadsnivå.

Varför vill du inte kommentera?

- För att omsorgsnämnden uttalat sig tidigare att det var så. Då kanske inte förvaltningschefen ska säga annat. Det kan tolkas som illojalt.

"Jag är inte expert"

Vad gör ni åt kritiken?

-Individuella vårdplaner. Bemanning relaterad till omsorgstyngden.

Varför har inte blöjorna bytts?

- Jag är inte expert på inkontinensmedel, jag kan inte säga det.

18 timmar utan mat och dryck?

- Det är ett stort problem på många särskilda boenden att få måltiderna att fungera utan problem.

Så ”vårdas” patienterna på hemmet i Nybro

Läs mer:

Tidigare artiklar i serien:

Aftonbladet belyser under en vecka Sveriges demenssjuka som diskrimineras, nekas vård och mobbas av kollegor och myndigheter. Idag berättar vi om kommunernas demensvård. De flesta av landets 290 kommuner är nöjda trots stora brister, visar unik enkät.

Britt Peruzzi