Fimpa - och bli snyggare

Läkare: Jag kan se på flera meters håll vem som är rökare

HÄLSA

Har du funderat på att sluta röka, men ännu inte tagit steget? Då kanske du ska titta dig i spegeln.

– Det finns få sätt som är så bra för att få huden att åldras som rökning, säger professor Olle Larkö, professor vid Sahlgrenska akademin

Evig ungdom är inget för rökare. Deras hud åldras mer och snabbare än ickerökarens hud.

– Man får förändringar i bindväven och genomblödningen blir sämre, säger Olle Larkö.

Då blodet inte strömmar genom hudcellerna som tänkt blir huden grå och glåmig och Olle Larkö säger att det inte är en hemlighet vem som röker. Det är mer än röklukten som avslöjar rökaren.

– En hudläkare kan se på flera meters håll vem som är rökare. Det är väldigt tydligt eftersom huden ser lite gråmelerad ut, säger Larkö.

Ansiktet rasar i hop, kinderna faller

Förutom att färgen försvinner från kinderna blir huden också rynkig tidigt. Det är samma symtom som hos människor som solar mycket solarium, och ju mer man röker, ju tidigare blir man rynkig.

– Man kan nästan säga att ansiktet rasar ihop, man får påsar under ögonen och kinderna faller. Tyvärr har vi sett att de som solar mycket också är de som röker.

Om inte detta vore nog kan man också försämra vissa bindvävssjukdomar. Olle Larkö säger att det finns en typ av Psoriasis, Pustulosis palmo-plantaris också kallat PPP, som nästan bara drabbar rökare.

– Man får varblåsor i händerna och under fötterna. Dessutom finns det många andra bindvävssjukdomar man kan drabbas av.

För den som struntar i rökningens effekter på huden och i stället planerar in ett ansiktslyft, kan det gå illa. Då blodet inte genomströmmar huden ordentligt, läker också operationer sämre.

Men varför då sluta röka?

- Jo, säger Olle Larkö, slutar du röka får du tillbaka färgen i ansiktet. Rynkorna får du visserligen dras med men det förtidiga åldrandet av huden stannar upp. Genom att sluta röka kan du rädda kvar ditt ungdomliga utseende längre.

Therese Holmberg