Han anmäler till Europadomstolen

HÄLSA

Sveriges demensvård anmäls till Europadomstolen.

– Nu räcker det, säger Krister Westerlund, ordförande i Alzheimerföreningen.

Foto: lotte fernvall
"Nu räcker det" Krister Westerlund, Alzheimerföreningen, anmäler den svenska demensvården till Europadomstolen och diskrimineringsombudsmannen.

Rätten till utredning, diagnos och behandling gäller enligt lag alla patientgrupper i Sverige.

– Även demenssjuka har rätt till god livskvalitet, säger Krister Westerlund.

”Jag blir rasande”

Han menar att det är diskriminering att bara tre av tio dementa får prova demensmediciner, att bara en bråkdel utreds och att samhällets mest utsatta vårdas av personal utan utbildning.

– Jag blir rasande när det sägs att demensmediciner inte botar. Insulin botar inte diabetes heller, men tänk om bara tre av tio diabetiker skulle få insulin.

Debatten om demensvårdens kostnadseffektivitet är ovärdig och värst är primärvårdens svek eftersom vården beror på bostadsort, menar ordföranden i anhörigföreningen.

– Drabbade bör bo i Kalmar eller Norrbotten. Definitivt inte i Skåne eller Stockholm där de rådgivande läkemedelskommittéerna inte ens beskrivit alzheimer i sina listor.

Tar bort medicinen

– Jag hjälper årligen till att placera cirka 200 patienter på specialistkliniker, patienter som fått nobben av primärvården. Många anhöriga återkommer när patienten på kort tid blivit sämre. Nästan alltid har primärvårdsläkare då satt ut demensmedicinen och i?stället satt in neuroleptika som håller patienten lugn, som en robot.

Läs mer:

Britt Peruzzi

ARTIKELN HANDLAR OM