”Inför åldersgräns för Alvedon”

Tonåringar försöker ta sitt liv med värktabletter

HÄLSA

En åldersgräns för köp av värktabletter med paracetamol, som Alvedon, Panodil och Reliv skulle stoppa många tonåringars självmordsförsök.

Överläkare Ylva Forsheden vid barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm anser att det borde vara lika självklart med en åldersgräns för tabletterna som för cigarretter och alkohol. Varje vecka möter hon tonåringar som försökt ta sitt liv med receptfria värktabletter, skriver Dagens Nyheter.

– Det här har blivit så vanligt att det blivit en av våra huvudsakliga uppgifter, säger Ylva Forsheden som arbetar inom det lag som rycker ut när tonåringar mår akut dåligt. Vid en av fyra utryckningar handlar det om att besöka ungdomar som hamnat på sjukhus för att de försökt begå självmord med hjälp av värktabletterna.

Paracetamol som finns i den här typen av smärtstillande tabletter skadar levern. Om patienten inte kommer till läkare och får ett motmedel kan levern bli så förstörd att det krävs en transplantation. Den som inte kommer under vård i tid riskerar att dö.

Ylva Forsheden har vänt sig till socialminister Berit Andnor med sitt krav på en åldersgräns men fått svaret att en sådan inte är aktuell för närvarande.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM