”Jag blir så arg på min mamma fast jag vet att hon är sjuk”

Krister Westerlund på Alzheimerföreningen chattade om demens

HÄLSA

hansi säger: Vilka är de första tecknen på att någon kan ha drabbats av alzheimers?

Krister Westerlund säger: Det kan vara små minnesstörningar. Alltså, vardagliga saker blir det plötsligt problem med för att man inte vet hur man ska göra.

Jonas säger: Hur ska man få rätt diagnos? För alla som känner min gamle far är det uppenbart att han är senil, men vi har inte fått någon riktig diagnos på honom. Vilka tester gör man?

Krister Westerlund säger: Man gör en demensutredning. Börja med att ta kontakt med vårdcentralen och kräv en remiss, eller så kan vårdcentralen själva göra det.

Ewa säger: Hej! Jag misstänker att min mamma börjar bli dement. Det känns fruktansvärt jobbigt eftersom hon anklagar mig för att ta saker av henne. Hon hör sällan av sig och jag börjar känna att jag inte orkar hör av mig heller. Det knyter sig i magen för jag vet aldrig vilket humör hon är på när jag ringer henne. Vad ska jag göra för att hjälpa henne? Hon är utbildat sljuksköterska och har arbetat inom äldrevården med demenspatienter. Hennes största skräck har alltid varit att själv bli drabbad. Det gnager en oro i mig. Jag vill hjälpa henne med känner min ständigt anklagad....

Hoppas på svar.

Krister Westerlund säger: Kontakta mig för rådgivning: ring 020-737610, Alzheimerföreningen. Detta kräver lite privat rådgivning då jag kan tänka mig att din mamma inte vill gå med till doktorn - man får vara lite klurig. Det här är en av de vanligaste och svåraste frågorna då det gäller demens.

moa säger: Min mamma har blivit dement och jag får ingen hjälp med henne! Jag sliter ut mig. Finns det inget kommunen kan hjälpa mig med?

Krister Westerlund säger: Jodå. Det finns mycket hjälp att få, bara man frågar och kräver på rätt sätt. Kontakta gärna oss för rådgivning.

gunnar säger: Hej, jag blir nästan arg när min mor inte känner igen mig och min familj. VET att hon inte rår för det, men ändå... hur ska jag tänka, hur ska jag orka?

Krister Westerlund säger: Gunnar, skaffa så mycket kunskap du kan om sjukdomen. Därför att ju mer kunskap och information du har, desto bättre kan du bemöta din mammas problem. Börja till exempel på alzheimerföreningens hemsida, www.alzheimerforeningen.se, eller www.demensbutiken.se.

fia säger: Hej, är så orolig för min pappa som börjat glömma. Vad gör jag om han till exempel glömmer spisplattan - eller ett tänt ljus? han är 72 och frisk för övrigt. Han vill INTE flytta till något hem.,..

Krister Westerlund säger: 1. Följ med pappa till läkaren och se till att det görs en utredning - vad beror problemen på? Det finns bra hjälp att få idag. 2. Ta kontakt med en lokal hjälpmedelscentral för att till exempel installera en spisvakt.

Joanna säger: Hej Krister! Min mamma blev dement 1994 och avled i sin sjukdom 2003. Kan demens gå i arv? Kan jag ta något prov för att se om jag är i riskzonen? Min far sa att jag borde kolla upp detta. Jag är 38 år.

Krister Westerlund säger: Hej! Ärftligheten är betydligt lägre hos alzheimerdrabbade än hos andra stora folksjukdomsgrupper, till exempel hjärta-kärl. Det finns inga tillförlitliga tester om man är bärare av alzheimer, enligt min uppfattning. Kontakta gärna mig för rådgivning, på alzheimerföreningen.

olivia säger: Måste man ta alla strider själv? Jag och min mamma bråkar alltid sedan hon blev dement, och jag är enda barnet. Hon är så ilsken! Är detta vanligt, och vad beror det på?

Krister Westerlund säger: Det är vanligt att ilska och aggressivitet förekommer vid alzheimer, det är en del av sjukdomsförloppet. Men i dag finns bra läkemedel att sätta in. Kontakta din mammas läkare för att se över de läkemedel som din mamma borde ha. Det är inte givet att dessa patienter får de mediciner de borde.

any säger: Hej! Jag jobbar på ett boende för dementa, finns det några rekommendationer på personaltäthet. Vi blir färre och färre personal och får arbeta ensam många timmar i veckan.

Krister Westerlund säger: Detta är ett av de största problemen vi har inom svensk sjukvård. Man tunnar ut personalstyrkan, och personalen är det absolut viktigaste inom demensvården. Det finns inga rekommendationer, men önskedrömmen tycker vi vore en personal per patient. Men vi anser att det aldrig ska vara mer än fyra patienter på en personal. Det borde vara grundbemaninngen.

Moderator säger: Sista frågan kommer från Sven.

sven säger: Jag är bara 47 men känner redan att jag börjar glömma saker, tider osv. Kan man bli dement vid så "unga" år?

Krister Westerlund säger: Ja men det är sällsynt, tack och lov. Om du känner oro så kontakta din läkare, förklara dina problem och be om hjälp.

Moderator säger: Chattet är slut, stort tack till Krister Westerlund och våra läsare!

Krister Westerlund säger: Känner ni att frågetecknen hopar sig så ring gärna alzheimerföreningens jourtelefon: 020-737610 och fråga! Det kostar bara 50 öre per samtal. Tack för mig.

ARTIKELN HANDLAR OM