”På morgonen, efter kaffet, är det helt tokigt att inte få cigg”

Fredrik Virtanen chattar om hur det går med fimpandet

HÄLSA
Foto: Maria Östlin

Moderator säger: Fredrik är just nu på väg hem till sin dator. Han lovar att han springer så fort han kan. Vi sätter alltså igång om c:a 5 minuter. Häng kvar.

   Fredrik Virtanen säger: FÖRLÅT MIG! Alltså...jag glömde...men nu är jag här. Skjut!

Pastries säger: hade han inte rökt hade han sprungit hem på 3min

   Fredrik Virtanen säger: Haha. Ja det är sant. Snart är jag ingen rökare längre...

myran säger: hur går det med att inte röka alls idag då?

   Fredrik Virtanen säger: Det var i går jag inte skulle röka alls...och det gick ju superbra. Bara en cigg! Det är i o f s lite lättare när man är bakis. Eller förresten: jag skulle inte röka i dag heller sa jag ju ja...hm, i morse snokade jag fram ett paket cigg ur en kavaj. Så jag har rökt i dag. För mycket. Sex cigg redan. Fikacigg. Jag är värdo.

Milla säger: Får du många kommentarer nu när du röker ute. jobbigt?

   Fredrik Virtanen säger: Folk tittar på mig lite misstänkt när jag röker...vilket hjälper mig att inte ta röka-på-gatan-ciggen. En himla massa folk undrar "hur går det" och jag svarar: jotack, 1 juni i'll be there

D-FLEX säger: Hejsan! Jag undrar var det i New York som du började med den fula ovanan att smutta på giftpinnar? Min andra fråga är: tappar du inte lite "rockerstatus" nu när du lägger av att röka? Motivera!:)

   Fredrik Virtanen säger: Gud nej, jag började så smått röka redan när jag var 18. Men riktig RÖKARE var jag kanske först kring 22. Det tar ju egentligen jättelång tid att bli en rökare. Det blir svårare och svårare att sluta. Och, tja, jo, lite rockstjärnestatus tappar jag allt om jag nu hade nån. Det kan ju se sjukt cool ut med cigg. Men vi får hoppas att en modern rockstjärna är en icke-rökare. Ungefär som att det är coolt av Bob Dylan att sälja sin medverkan till Victorias underkläder...

Kalle säger: Har du fått mycket positiv respons och mejl sen du startade din blogg?

   Fredrik Virtanen säger: Ja väldigt mycket respons. Många vill ge tips om hur de slutade - många nämner Allen Carr - och många vill berätta om hur just de lyckades. Men jag själv vet ju hur jag ska lyckas. Det är synd att det inte går att ha ett debattforum på bloggen där alla kan skriva in. Och så vill jag passa på att säga att jag tackar för alla mejl - och be om ursäkt för att det är omöjligt att hinna svara på alla. Men jag läser. Det mesta.

MrArtic säger: Tjena Fredrik, vilken cigg tycker du är värst att avvara? Har varit rökfri i 7 månader nu, dock snusar jag. Den cigg som var allra värst för mig att avvara i början var morgonciggen, resten tycker jag har gått av sig själv.

   Fredrik Virtanen säger: Vet du jag håller med. På morgonen, efter kaffet, är det helt tokigt att inte få cigg. Det var så det spårade ur i morse. Jag förbannar det där paketet jag hittade i kavajen. Klarar man morgonen går det rätt bra sedan med andra former av nikotin. Öl-på-krogen-cigg är rätt svåra också, men inte lika svåra att undvara som morgonciggen.

SilverDOgg säger: hur många tror du kommer hålla sina löften och verkligen sluta röka? själv tror jag summan ligger på ungefär 10% av alla som säger att dom ska sluta.

   Fredrik Virtanen säger: Du menar att rubbet slutar? Nä, jag tror nog på 70 procent vanligtvis och nu tack vare rökförbudet blir det 90 procent. Rökförbudet är våran frälsare!

Pastries säger: Hur tror du det blir med viktuppgång osv. Vet själv att det kan va lätt att ta till med en bakelse när suget efter cigg är som värst?

   Fredrik Virtanen säger: Exakt. Att sluta röka innebär att man måste börja banta också. Absolut. Det är dubbelt elände. Dessutom måste man skära ner ölandet också. Det är mycket som måste förändras.

Helle säger: Är du mycket irriterad nu när du inte röker?

   Fredrik Virtanen säger: Jag är en ganska irriterad människa normalt sett?men ja. Fast grejen är ju att jag hittills varit ganska snäll mot mig själv. Eller elak mot mig själv, hur man nu vill se det. Jag har ju inte tokslutat, jag tänker skära ner sakta till 1 juni. Det funkar bäst för mig tror jag. Medan många andra gör en kall kalkon.

Lina säger: Vad har varit det jobbigaste hitibtills med att försöka sluta?

   Fredrik Virtanen säger: Det jobbigaste är suget i halsen, rastlösheten, vanan. Jag räknar med att det kommer att bli jobbigare och jobbigare. Att hoppa över morgonciggen är en MARDRÖM. Men satan vad mycket bättre mina lungor mådde i morse efter bara en cigg i går. Skillnaden käns väldigt fort. Lungorna inte så svarta...

Maria säger: Läste brevet i bloggen om nån som lovar att fimpa om du klarar det. Antar att många tänker så - speciellt om de tror att du misslyckas och på så vis kommer undan själva. Känner du större press att sluta nu när en stor del av svenska folkets hälsa beror på hur du klarar det?

   Fredrik Virtanen säger: Ja, men alltså, jag KOMMER INTE att misslyckas. Jag är bara lite seg i starten...

Norah säger: Vad tror du om metoder som t ex hypnos?

   Fredrik Virtanen säger: Hypnos schypnos, säger jag. En tjej jag var lite kär i brukar tala om att hon vill ha en kille som är "en rökarepersonlighet men inte en rökare". Jag hoppas jag är sån. Då har hypnos eller annat mumbojumbo nåt att hämta. Karaktär!

Pelle säger: Hur många dagar tar det innan suget försvinner?

   Fredrik Virtanen säger: Beror ju på hur man slutar. Med nikotinersättning (tuggummi, snus tex) är det ju mest ett mental psykologiskt sug vi snackar om. Men enligt en hälsotant så försvinner det egentliga suget efter nikotin efter bara 3 dagar om man lägger av med all nikotin.

D-Flexx säger: Hejsan Virtanen? Trodde du att denna kampanj skulle bli så framgångsrik när du startade den?

   Fredrik Virtanen säger: Jag ser mig numera som en livräddare.

hej säger: Vad kan jag säga åt min pappa så att han slutar röka?

   Fredrik Virtanen säger: Säg att du älskar honom och vill att han lever länge och att det vore ett svek av honom mot dig att dö i förtid.

Lina säger: Om det nu är så svårt att inte röka när du är ute och dricker, varför då inte dra ner lite på det i en övergångsperiod? Eller är du lika beroende av alkohol på lokal ;)?

   Fredrik Virtanen säger: Exakt, både fylltratt och ciggjunkie. En mardrömskombo.

Annelie säger: Hej Fredrik! Seriöst, kan nikotintuggummi verkligen ersätta den där första ciggen på morgonen? Eller någon cigg överhuvudtaget...

   Fredrik Virtanen säger: Ja! Alltså, det smakar inte lika GOTT på morgonen med ett tuggummi, men det tar bort suget. Faktiskt. Och min erfarenhet från new York är att cigg slutar att vara gott när man väl slutat med dem. Även på morgonen. Faktiskt. Och angående förra frågan så, seriöst, jo, jag tror att man måste skära ner utgångarna också litegrann för att sluta röka. Vilket varit min plan, men på sistone har det varit så jädra mycket grejor som hänt, även på dagar som normalt sett är hemmadagar - som måndagar - så det har blivit för mycket av allt. Jag är SVAG! Jag behöver PISK!

Kyle säger: Börjar folk undvika dig nu när du bloggar av rädsla för att bli omskrivna? Eller är det så tragiskt att det är tvärtom;)?

   Fredrik Virtanen säger: Ingen aning. De människor jag känner tror jag struntar i hur det än är med den saken. Fick nåt mail av nån som frågade nåt liknande, om typ jag trodde jag var ball för att jag filmade nån kändis eller så...och då slog det mig att det kanske uppfattas så. Men med mitt jobb och i den här stan är liksom kändisar bara vanliga människor...

Hej, är du singel? säger: Tror du att du får mer tjejer som ickerökare?

   Fredrik Virtanen säger: Vi får hoppas det.

kalle säger: Tjena , nu har Jag varit rökfri i 15 dagar......nu känns det lika jobbigt som den första dagen...har du några tips vad man kan göra när begäret faller på?

   Fredrik Virtanen säger: Borsta tänderna. Tugga socker/fett-fria grejor. Stå ut de där 10 minutarna tills det gått över.

D-FLEX säger: Hejsan! Snygg slips! Blir du sponsrad i ditt försök att börja fimpa? Är den störtsa anledningen till at du fimpar på grund av lagförslaget som inträder första juni?

   Fredrik Virtanen säger: Ja, det och så för att redaktörerna Lena Anderfeldt och Lena Widman på Aftonbladet behövde nån joker som jag för att ge ett mysigt nylle till hela grejen...

   Fredrik Virtanen säger: ...innan dess hade jag tänkt sluta först i höst när uteserveringarna stänger.

Moderator säger: Det var sista frågan. Men Fredrik är tillbaka och chattar igen snart. Håll koll på fimpa-sajten.

   Fredrik Virtanen säger: Tack för att ni chattade. Här är bloggen: http://www.aftonbladet.se/slutaroka/blogg/