- Varför blir man extra röksugen av alkohol?

Sluta-röka-coachen Teresa besvarade läsarnas frågor i en chatt

HÄLSA
Foto: FRIDA LENHOLM

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej alla! Vad har ni för funderingar idag?

Nacha säger: Hej. Jag undrar om dte är bäst att lsuta bara tvärt eller om man ska skära ner? Likaså är det nån idé med plåster, tuggummi etc?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hur man väl lyckas att sluta är väldigt individuellt. De flesta vill ända trappa ner lite först. Nikotinläkemedel kan vara till stor hjälp.

säger: Hej Teresa,

Finns det nån som helst chans att få nån sluta röka som inte vill själv?

Min man lovade sin pappa, dödssjuk i lungcancer, att han slutat röka, men det var inte sannt. Vi hat två barn, och jag vill inte att de (och jag) ska behöva uppleva samma helvete som min man och jag gått igenom när hans pappa dog.

När jag försöker prata om det, byter han ämne, eller säger att jag har rätt, men att han inte orkar ens tänka på att sluta...

Har man inte mer ansvar som så som förälder?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Det låter som om din man inte riktigt är redo för att ta tag i sitt rökande just nu. Det vi andra kan göra är att tala om varför vi vill att personen i fråga ska sluta, stötta och finnas där om personen vill ha stöd. Ingen kan tvinga en annan till att sluta. vi vill ju alla bestämma själv, och styra våra liv. Förstår din oro och frustation. Fråga din man om det finns något han vill att du ska göra, om du kan hhjälpa honom på något sätt.

3g:Lagavolin säger: Varför denna klappjakt på rökare?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Det är flera rökare som känner sig jagade och utsatta idag. Tidigare var det ballt och "alla" rökte. Nu börjar samhällets syn på rökare att förändras. Personligen tycker jag att vi alla ska visa hänsyn och vara ödmjuka mot varandra. Rökare eller inte.

kalle säger: varför blir man extra röksugen när man dricker alkohol

   Teresa Hoikkaniemi säger: Alkohol och Nikotin stimulerar samma delat av hjärnan. De "går hand i hand". Men det är även så att det är lätt efter en viss mängd alkohol i kroppen börjar att släppa på våra spärrar. Sen tror jag iom att det fortfarande röks på de flesta ställen där alkohol serveras, är det lätt att falla för frestelsen.

Johan säger: jag har använt nikotin tuggumi o sån låster snart i ett halv år det hjälper inte!!!!

   Teresa Hoikkaniemi säger: Har du fimpat, men nu fastnat i nikotinläkemedel? Nikotinläkemedel är ett hjälpmedel, men det fungerar inte för alla. Hur är det med din motivation? Behöver du mer stöttning? Vill du ha samtalsstöd kan du kontakta din VC eller Sluta-Röka-Linjen.

Julia säger: Hej Teresa! Jag är rädd för att folk kommer dricka mer på krogen när de slutar röka, för att man inte har någonstans att göra av händerna. Det kommer ju definitivt att försämra kroglivet. Med en cigarett är man ju relativt avspänt sexig, men om man är redlöst full är det ju en annan sak. Kan jag fortsätta röka med motivet att sprit är farligare...?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Nej det tycker jag inte. Lagen tillkommer först och främst för att skydda personalens hälsa.

säger: Jag slutade röka för fyra år sedan, men sedan dess tagit Nicorette microtap. Hur skall jag bli av med dessa piller. Har blivit beroende av dom.

   Teresa Hoikkaniemi säger: Grattis till att du slutat att röka! Ett sätt att börja trappa ner på microtab är att du tar det svagaste nikotinplåstret bara för att tillfredställa nikotinbehovet, och sen börja trappa ner på tabletterna. Kan du varva med något annat, tex en sockarfria sugtabletter?

Karl Otto säger: Hej, jag röker ca ett paket om dagen, vilket är det bästa sättet att bli av med det "fysiska" ciggarettbegäret, dvs att känna ciggen mellan fingrarna

   Teresa Hoikkaniemi säger: Öva öva och åter öva på att vara "tom i handen". Vanan att ha cigg mellan fingrarna kan vara en trygghet, men den går att öva bort. Prova att förlänga tiden mellan cigaretterna tex.

Zane säger: Vad blir man sugen på då man försöker sluta röka?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Många känner att sötsug. Det kan bero på att blodsockret sjunker första tiden efter att du fimpat. Ett tips då är att äta regelbundet med mat, just för att hålla blodsockret på en jämn fin nivå.

Soph.. säger: Hej, jag håller på att läsa boken äntligen icke-rökare av Allen Carr. Jag undrar bara vad du tycker om den. Är det lättare att sluta med hjälp av den boken. Jag har precis börjat.

   Teresa Hoikkaniemi säger: Har pratat med många som slutat med hjälp av den boken. Vill ändå inte påsta att den hjälper alla.

snusmumrik säger: hej jag har hört att det är svårare att sluta snusa än att röka. vet du om det är sant?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej! Vi vet än så lite om snusning, men det vi vet är att snus innehåller mycket mer nikotin än cigaretter och det är ju just nikotinet man blir beroende av. Många som väl fastnat i snuset har det JÄTTEJOBBIGT när de ska sluta. Vissa känner att de går runt helt avskärmade från verkligheten, som i en puppa. De mår jättedåligt. Så jag tycker att det låter som om att de har det lite besvärligare, utan att säga att det är lättare att sluta röka. Att sluta med tobak kan vara ett jäkligt tufft jobb!

Moderator säger: Det var sista frågan. Håll utkik efter nästa chatt med Teresa på www.aftonbladet.se/fimpa/

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej då för denna gång!