Måste man bli lönnfet av att fimpa?

Läkaren Yvonne Linné ger sina bästa vikttips

HÄLSA

Att fimpa innebär en massa positiva förändringar - och ett antal extra kilon. Men måste det vara så?

- Nej, viktökning i samband med rökstopp är långt ifrån förutbestämt, säger läkaren Yvonne Linné på Viktklubb.se.

Foto: Jan Danielsson
Läkaren Yvonne Linné. Håll koll på kilona Gå in på Viktklubb.se.

Är rädslan för viktökning ett skäl att avstå från att fimpa?

- Nej, det tycker inte jag, säger Yvonne Linné, läkare vid Överviktsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset. Det är farligare att röka än att väga ett par kilo för mycket. Och det brukar inte handla om mer än så. Ingen går upp 30-40 kilo för att man slutar röka, utan det rör sig om ett par kilos viktökning.

Varför går så många upp i vikt när de slutar röka?

- Det finns flera skäl till det. Dels finns det ämnen i cigaretten som höjer ämnesomsättningen. När du slutar röka sjunker din ämnesomsättning till normal nivå igen. Dels får många som fimpat ett stort sug efter att ha något i händerna eller munnen. Då dövar de ofta suget med att äta sötsaker.

Hur mycket sjunker ämnesomsättningen?

- Inte så mycket som många tror. Det rör sig om ungefär 200 kalorier, vilket motsvarar en promenad på en kvart eller en macka. Behåller du dina matvanor tar du en extra promenad per dag så går du inte upp i vikt.

Måste man bli lönnfet av att fimpa?

- Nej. Det är långt ifrån alla som går upp i vikt. Det är inte på något sätt förutbestämt, inte ens om du har gått upp i vikt i samband med tidigare försök till rökstopp. Det finns exempel på folk som tappar kilon när de slutar röka. Det är människor som passar på att lägga om sina levnadsvanor. Men vi brukar inte rekommendera att både sluta röka och börja banta samtidigt. Det blir lätt för mycket på en gång och kräver en väldigt stark karaktär.

Så undviker du att gå upp i vikt när du fimpar - läkarens bästa råd.

Terri Herrera Eriksson ([email protected])