Askkoppen byts mot spottkoppen

Så ska krogarna klara rökstoppet

1 av 3 | Foto: Jan Danielsson
Berns veranda gör det lättare för dem som vill röka.
HÄLSA

Spottkoppar istället för askfat.

Stora förbudsskyltar.

Ut med alla rökare på uteserveringen.

Om mindre än en månad blir det rökstopp på krogen. Restauranger och barer har börjat förbereda sig på hur de ska klara den nya situationen.

När rökning blir bannlyst på krogen den 1 juni står restauranger och barer för en helt ny utmaning. Många förutspår att snusandet kommer att öka och försöker anpassa sig till den nya trenden.

Aftonbladet.se har frågat fyra Stockholmskrogar. Hur klarar ni rökstoppet?

Sportbaren O'Learys:

En av de krogkedjor som kommer att införa spottkoppar är O'Learys. De kommer även att börja sälja mer snus i restaurangerna.

– Ja, vi tror att det kommer att sälja mer. Men vi kommer också att fortsätta sälja cigaretter, säger O'learys konceptansvarige Jonas Reinholdsson.

Han säger också att det kommer att finnas specialdesignade snuskoppar på borden i alla restauranger.

Lyxiga resataurangen Lux:

Många krogar väljer att inte vidta några åtgärder innan sommaren utan vill se vad som händer efter att förbudet har trätt i kraft.

Restaurangen Lux Stockholm, med en stjärna i Michelin-guiden, väljer att inte införa snuskoppar på borden just nu.

– Nej, det hade vi inte tänkt, vi vill nog se hur gästerna reagerar först. Men märker vi att de vill ha det så får vi väl tänka över det hela, säger Lotta Vi:son-Lindh.

Trendiga nattklubben Berns:

Berns i Berzeli park i Stockholm tror att de kommer att ha mindre problem än många andra eftersom de både har en stor terass och en utomhusservering som rökarna kan hålla till på.

- Under sommaren kommer vi se hur det uppfattas av publiken. Helst av allt vill vi att förbudet efterlevs så vi slipper göra justeringar. Vi har inga planer just nu på ett rökrum, det beslutet tar vi i så fall i augusti, säger Magnus Bergh, platschef på Berns.

Berns tänker inte fortsätta att sälja cigaretter. Däremot kan man köpa snus, mineralvatten eller tuggummi i garderoben.

- Vi kommer att ha stora förbudsskyltar och säga stopp och belägg. Man kan röka i vissa rum på Berns hotell, men vi vill inte uppmana gästerna till det i de andra offentliga lokalerna, säger Bergh.

Kvartersbaren Judit & Bertil:

Nyöppnade krogen Judit & Bertil på Södermalm i Stockholm har gått en annan väg och införde totalt rökförbud i sina lokaler redan den här veckan, en månad för tidigt.

- Alla verkar tycka att rökstoppet är hur självklart som helst. Det har ju blivit lite hype. Då är det roligt att vara först, säger en av ägarna Andreas Henrikson.

Redan när de startade restaurangen i november tyckte många att det var för rökigt. Andreas Henrikson säger att de försöker lyssna mycket på vad gästerna vill ha. Så direkt uteserveringen var på plats bestämde de sig för att förbjuda alla rökning inomhus.

- De flesta tycker det är jättebra och att det ska bli så skönt. De som röker är ju i minoritet och de är lite bittra. De gör mer väsen av sig, men de går inte att jämföra med hur många som drar sig för att gå på krogen för att det är för rökigt.

De har aldrig sålt cigaretter på stället, men överväger nu hur de ska ersätta askkopparna på borden.

- 30 procent av alla askkoppar är fyllda med snus och annat skräp. De fungerar mer som papperskorgar så något måste vi ha.

Therese Holmberg, Lotta Zachrisson