”Det finns inget som är farligare än att röka”

Läkare om ökade snusandet vid rökstopp på krogen

HÄLSA

Rökfritt på krogen betyder inte nödvändigtvis nikotinfritt på krogen.

Foto: Anders Wejrot
Många krogar kommer att anpassa sig till snusarna.

Många som tycker det är svårt att fimpa, ser snuset som räddningen. Ingen stinkande rök, man kan sitta tillsammans med vännerna och ta en öl och bäst av allt – man får inte lungcancer.

– Det är inte alls lika farligt att snusa som att röka men det är inte ofarligt, säger Bo Aulin, direktör på Swedish Match.

Han menar att det är mellan 10 och 1000 gånger farligare att röka än att snusa, och att det är mycket därför som snuset fått sådant genomslag i Sverige.

– För fyrtio år sedan var det enbart arbetare och bönder som snusade, idag är det fler kontorsarbetare än arbetare som snusar, säger han.

Inget farligare än att röka

Gunilla Bolinder, överläkare på Karolinska sjukhuset och medlem i Läkare mot tobak, är en hängiven snusmotståndare.

– Det är lite fult att ta till argumentet att det är bättre att snusa än att röka, eftersom det inte finns något som är farligare än att röka, säger hon.

Bolinder tycker inte att de som slutar röka ska ta hjälp av snus.

– Det är så tråkigt att man inte tar chansen att göra sig kvitt begäret för gott. Om man börjar snusa byter man bara drog, säger hon.

Nikotinfritt örtsnus

Swedish Match hävdar att snus inte ger cancer men Gunilla Bolinder säger att man vet att snus innehåller cancerframkallande ämnen. Begäret blir också mycket större, eftersom det är mycket mer nikotin i snus än cigaretter.

– En av mina patienter, som försökt flera gånger att sluta med snus, kräks, får kramper, yrsel och blodtrycksfall. Det kallar inte jag ett liv med livskvalitet, säger hon.

I Jämtland produceras ett nikotinfritt örtsnus som uppges ge samma effekt som vanligt snus. Bo Aulin på Swedish Match jämför det nikotinfria snuset med alkoholfri whiskey, men Gunilla Bolinder tror att örtsnuset kan hjälpa snusare med abstinensbesvär.

– Snusare med abstinens mår jättedåligt och de kan gå fyra mil i motvind för att få sin dosa. De har samma behov som ett barn med napp och det kan hjälpa dem att ha något under läppen, säger Bolinder.

Therese Holmberg