- Jag har inte speciellt svårt för att sluta röka

Fredrik Virtanens chatt med läsarna

HÄLSA

Sug på en pinne på krogen, undvik klenare cigg och glöm tanken på att få spanjorer rökfria. Det är några av Fredrik Virtanens råd till läsarna när han för tredje veckan i rad chattar på Aftonbladets FIMPA!-sajt.

Foto: Maria Östlin
Fredrik Virtanen skriver blogg på Aftonbladets FIMPA!-sajt.

   Fredrik Virtanen säger: Smoking in the boys room. Kan meddela att i dag har jag rökt fyra cigg. Tror att jag drabbats av en lättare depression. Men hjälper cigg mot det? Jag tror inte det. Men stark mental hälsa är en fördel om man ska sluta. Hej allihopa!

Malin säger: Varför startas en sån här kampanj egentligen? Inget dåligt bara en fråga.

   Fredrik Virtanen säger: Ja alltså det beror ju på att det blir rökförbud i Sverige den 1 juni. Då är det ju jätteskönt att slippa vara rökare om man ändå vill dricka spritzer eller vad man nu dricker på sommaren.

PerH säger: Varför en lättare depression? Inga kärleksproblem väl?

   Fredrik Virtanen säger: Nä inga problem direkt, snarare en direkt brist på kärlek. Det kanske också är ett kärleksproblem förresten. Eller så är det bara kort och gott måndag. Blir inte ni lite nere på en måndag? Dessutom är det muligt i Stockholm och jag borde ha städat lägenheten.

Pelle säger: Har du sett mannen som slutade röka?

   Fredrik Virtanen säger: Är det den med Carl Gustav Lindstedt? Ja jag tror det men det var säkert 15 år sedan. Den borde jag se om. Men gud man ska ha tid med allt man ska göra också. Det är inte lätt.

Mia säger: Hej Fredrik. vad hade du velat göra med de 26000 kr per år som du har rökt upp i... är det 10 år eller? massor med pengar hur som helst.

   Fredrik Virtanen säger: Jag skulle vilja skaffa mig lite koll på London och Paris eller ligga och löga mig nånstans där ingen vet var jag är på en strand i solen och bränna mig och se tysk ut.

Men jag tror dessvärre inte att det funkar sådär med pengarna. Man sparar inte ciggpengarna i en ciggbössa och gör nåt vettigt för dem. Man köper annat blaj för dem, eller åtminstone det mesta av dem.

säger: Hej hur känns det att vara kändis?

   Fredrik Virtanen säger: Jag tycker inte att jag är en kändis. Men jag kan tycka att det varit alldeles för mycket av mig själv på sistone. Det komplicerar massa grejor. Gud vad fånigt svar det här var. Alltså jag blev chockad av frågan, "är jag en kändis". Jag ser mig inte så, men på stan glor folk ibland och då slår det mig att jag skriver i Sveriges största tidning. Sedan är det förstås jobbigt om folk tycker illa om mig.

Julia säger: Tror du inte man dör ändå av någon onödig sjukdom? Allt är ju livsfarligt nuförtiden; sola, äta grillat, äta socker, finnas till...Röker man slipper man ju bli förvånad när man får den där cancern iallafall.

   Fredrik Virtanen säger: Hehe, tja, jo, kanske. Men det känns taskigt mot folk att chansa på att få cancer. För min del är cancernojan inte största grejen med att sluta. Det är att jag mår klart bättre utan. Lungorna, hjärnan...kläderna också.

DDDDD säger: Nikotinbehovet styrs ju lätt av med snus. Men hur bör man lättast åtgärda vanan att alltid ha en cigg i handen? Man kan ju inte sitta och suga på en pinne på krogen ju.

   Fredrik Virtanen säger: Joför tusan det kan man visst. Bring the pinne bara! Fast det där med händerna är faktiskt inte ett så stort problem. Snus tar bort behovet att göra nåt fippligt av händerna.

prince säger: jag vill ju sluta röka men kan ju inte ska man ta någån klenare cigg ???

   Fredrik Virtanen säger: Klenare cigg tror jag inte alls på. Däremot nedtrappning med nikotinplåster, nikotingummi eller kanske snus. Men som sagt man måste bestämma sig att NU är det VERKLIGEN dags. Vilket i mitt fall är nångång i maj.

Jimsan säger: skulle vilja säga att jag inte förstår mig på dig Fredrik. Du ha rju inte slutat alls. Ena dagen 15 cigg, andra dagen 23 cigg. Jag har rökt ett paket om dagen i 14 år. Har hållt upp nu i 14 dagar. Inte en enda cigg! Är du sinnessvag eller vill du egentligen inte?

   Fredrik Virtanen säger: Det är väldans vad alla stressar. Jag ska sluta till den 1 juni. Vad ska jag annars skriva om på min blogg? Och för övrigt: jag har skurit ner rejält, det kanske inte framgår. Men 15 cigg - även 23 förresten - är ett "bra" resultat om man jämför med tidigare. Om man jämför med tidigare alltså. Men 0 är målet.

Ero säger: Hur kommer det kännas att vakna upp efter en utekväll och man kan använda kläderna en dag till? :D Finns ju inget värre än att lukta bakis och gammal krogrök!

   Fredrik Virtanen säger: Exakt. Jag kan av mentalhygieniska (neurotiska? analretentiva? ) skäl aldrig använda samma kläder två dar i rad men jag fattar vad du menar. Dock: som rökare fattar man ju inte att man luktar rök alla gånger.

maria säger: Hur många cigg har du rökt innan du försökte sluta röka?

   Fredrik Virtanen säger: Två paket om dan i värsta fall.

homa säger: Hej Fredrik!! Varför började du röka?

   Fredrik Virtanen säger: Tja, det kändes nog lite tufft till en början. Sedan var min första kärlek rökare och jag tyckte att hon var väldans cool så vi satt hemma hos henne och rökte Marlboro lights och lyssnade på Leonard Cohen eller depprock och tja, det var mysigt och lite wild liksom.

Lisa säger: Har en spansk pojkvän som inte alls förstår det här med att det är omodernt att röka. Tycker fortfarande det är cool. Och 1 juni finns det en anledning till för honom att inte flytta hit. Vad säger jag till honom?

   Fredrik Virtanen säger: Oj då. Alltså jag är ju väldigt pragmatisk och inbillar mig inte att det går att få spanjorer att fimpa så du får säga att sommaren är varm och han kan röka utomhus och att det ju bara är bra för honom att han inte röker LIKA MYCKET som vanligt.

Ursäkta mig för detta svar men alla som tycker att jag är en dålig förebild måste ju få vatten på sitt kvarn. För övrigt vill jag gärna säga till dem att förstås – som med alla andra beroenden – går det inte att påverka folk att sluta om de inte vill själva. Om jag misslyckas eller lyckas är strängt taget oviktigt. Men jag kommer att lyckas förstås.

joddla med stina säger: aldrig övervägt att börja baka eget nyttigt bröd? då sysselsätter man röksugekänslan på annat håll och gör något gott och nyttigt samtidigt! ett bra sluta-röka-tips som omnämns alldeles för lite.

   Fredrik Virtanen säger: Det händer att jag bakar bröd, det händer att jag lagar mat, det händer att jag gör massa saker. Av min blogg att döma kanske det inte verkar så. Det beror på att jag försökjer undvika att skriva om allt trist jag gör – vilket är vansinnigt mycket trist. Hm, fast kanske borde jag berätta ingående och i detalj om mina tvättider, promenader, kavajsprättningar, böcker...äsch fuck that.

Carro säger: Hej Fredrik. Vad tror du skulle hända om Sverige skulle förbjuda att sälja cigg???

   Fredrik Virtanen säger: Tja eftersom rökare är så förtryckta nuförtiden så skulle det antagligen gå igenom utan allt för mycket bråk. Men det skulle innebära att sossarna förlorade valet. Det går inte att förbjuda vuxna människor att röka där det inte drabbar nån annan.

Kalle säger: Tänk om du blir kär i en tjej som röker? Skulle du klara av det, eller är det bara rökfria flickor som är välkomna?

   Fredrik Virtanen säger: Kärleken står över allt. Det skulle sannolikt betyda att jag började röka igen.

Lillis säger: Jag har försökt slutat så många gånger att de inte går att räkna längre! Tycker de blir svårare o svårare för varje gång! Vilka medel är mest effektiva tycker du?

   Fredrik Virtanen säger: Alltså, faktum är att det finns nåt lite fult över hela min bloggrej och det är att jag inte har speciellt svårt för att sluta, egentligen, när jag verkligen bestämmer mig. Och därför har det känts bara halvmotiverat att göra det 7 veckor innan rökförbudet träder i kraft.

Du använder helt enkelt annan form av nikotin och sedan trappar du sakta ner på den.

M säger: rökning är själviskt eftersom det drabbar omgivningen. tänker rökare på det?

   Fredrik Virtanen säger: Rökare tror jag anser att allt elände de får dras med inte är nåt mot de andra som drabbas av lite andrahandsrök. Men som sagt: ni (vi) ickerökare kommer inte att drabbas av rökare efter 1 juni.

Arre säger: Varför var det du -inget dåligt, men iallafall- bland alla redaktionen som skulle va den som slutade röka?

   Fredrik Virtanen säger: Jag var den enda av Aftonbladets så kallade profiler som hade bott i New York, slutat röka där när det blev förbud, och börjat röka igen när jag flyttade hem i Sverige eftersom jag fick.

Moderator säger: Det var sista frågan - för den här gången. Chatten läggs ut inom kort på www.aftonbladet.se/fimpa/

   Fredrik Virtanen säger: Tack för att ni chattade. The pleasure, the privilege was mine.

Fler chattar med Fredrik:

ARTIKELN HANDLAR OM