Finns det speciella vikttips för fimpare?

Läkaren Yvonne Linné chattar om vikt och vad som händer i kroppen när du slutar röka

HÄLSA

   Yvonne Linné säger: Nu är jag här och kan svara på frågor!

marre säger: Är det större risk att gå upp i vikt om man har rökt mer innan? Jag röker drygt ett paket om dagen och ska sluta till 1 juni har jag tänkt.

   Yvonne Linné säger: Det finns en risk att man går upp i vikt när man slutar röka. De finns ingen exakt siffra för hur mycket man går upp i vikt när man slutar röka men ett par kg är vnligt om man inte ändrar på kosten eller börjar motionera.

Fia säger: Hej, varför rent medicinskt blir man tjockare när man slutar röka? Eller alla kanske inte blir det?

   Yvonne Linné säger: Det beror på att ämnen i ciggareten höjer din ämnesomsättning med 10 procent. När du slutar röka sänks ämnesomsättningen till den nivå du hade innan.

marie säger: Många som slutar röka går över till snus. Påverkar det på nåt sätt aptiten??

   Yvonne Linné säger: Vet faktiskt inte, men det finns inga ämnen i ciggaretten som direkt påverkar aptiten.

fisen säger: Hej, jag undrar hur man ska stå emot godissuget när man slutar röka. jag äter smågodis typ varenda dag, och det håller ju inte i längden!

   Yvonne Linné säger: Det är lätt att man känner sig sugen när man slutar röka och gärna vill stoppa något i munen. Grunden är att äta regelbundet och varierat med mycket grönsaker så att man är mätt och håller blodsockret på en jämnnivå över dagen. Detta kommer att hjälpa dig till en vis del att stå emot sötsakssugen.

Nina säger: Går man alltså ner i vikt när man börjar röka om ämnesomsättningen ändras? Eller går man bara upp när man slutar?

   Yvonne Linné säger: Ja, det kan man teoretiskt göra. Fsst vi rekommederar inte rökning som en viktminskningsmetod.....

Niklas säger: Jag har rökt i ca 15 år, men jag har klarat att sluta lite då och då.

Men det har alltid resulterat i ca 5 kg upp i vikt.

Kan du ge mig en mirakel-kur så att jag slipper det den här gången. ;-)

   Yvonne Linné säger: Jag önskar att det fanns mirakelmetoder.... men tyvärr inte. Däremot går det att sluta rökan och till och med gå ner i vikt. Det viktiga är att hålla koll på hur mycket energi man stoppar i sig jämfört med vad man gör av med. Ett enkelt sätt att öka förbränningen är att börja motionera!

Linda säger: Finns det speciella viktips just för ex-rökare?

   Yvonne Linné säger: Nej, egentligten inte. Det är samma råd som till alla som vill gå ner i vikt. Äta mindre kalorer än vad man gör av med. Men slutar man röka sjunker ämnesomsättningen och då behöver man mindre kalorier.

arne säger: Hej jag har slutat att röka för ca 15 dagar sedan och allt går bra har rökt i 35år, undrar bara om man går upp i vikt efter rökstoppet

   Yvonne Linné säger: Som jag skrev innan många gör det!

Lottis säger: Hej, min fråga har inget med viktökning att göra, utan med att bli deppig. Slutade röka för ca 6 veckor sedan och det har gått hur bra som helst, (har tom gått ner 3 kilo) men jag har mått riktigt dåligt psykiskt. Jag vet att Dopaminhalterna i hjärnan minskar drastiskt vid rökstopp, men hur lång tid tar det innan halterna blir normala igen? Mådde som värst för ca 3 veckor sedan. Nu är det betydligt bättre. Tycker att detta problem uppmärksammas alldeles för lite!

   Yvonne Linné säger: Det fysiska abstinensen sitter i någon vecka. Ciggareten kan ju vara ett sätt att trötsta sig själv och stressa ner och när man inte röker längre försvinner denna stretegi för att må bättre och man når dåligt och blir deppig.

jenny säger: om man kan hålla rökningen på en "fest" nivå, dvs ett par cigg på helgen, är det fortfarande lika farligt?

   Yvonne Linné säger: Inte lika farligt som att röka ett paket om dagen. Många har också svårt att hålla det på låg nivå och oftast är det bättre att sluta helt.

Anna-lena säger: Finns det något (Naturmedicin eller liknande)som höjer ämnesomsättningen, som man kan ta som hjälp när man slutar röka? För att inte gå upp i vikt...?

   Yvonne Linné säger: Motion! Billigt bra och bevisat effekt. Gå inte på reklam om tabletter, naturmedicin mm det funkar inte. Förska att lägga till en halvtimmes motion per dag så kommer du att se effekten.

an1 säger: Jag har varit utan cigg i precis ett år nu. Det har gått väldigt lätt men vikten har ökat med ca 7 kilo. Är det extra svårt att bli av med dessa kilon?

   Yvonne Linné säger: Nej, det är ingen skillnad.

hmm säger: men att snusa e inte lika farligt elle???

   Yvonne Linné säger: För vadå? Viktuppgång? Cancer?

Jonas säger: Hejsan jag har gått upp ca 25 kg på 4 månader alltså dom 4 månaderna jag slutade röka. hjälp mig vad ska jag göra tränar 4 dagar i veckan inget händer mer än att jag blir tjockare och tjockare. kommer börja röka snart igen om detta fortsätter. snälla hjälp mig!

   Yvonne Linné säger: Jag förstår att du är desperat. Du måste få kontroll över ditt kaloriintag. Det är lätt att tanka att "jag motionerar ju" men intaget får inte överstiga utgifterna för då går man upp i vikt. Jag tycker att du ska gå med i tex Viktväktarna eller aftonbladets viktklubb för att lära dig äta rätt och gå ner i vikt.

eva säger: kan man binda vätska när man slutat att röka? Jag känner mig så svullen

   Yvonne Linné säger: Har inte hört talas om det.

Tina säger: Hej! Jag slutade röka för snart ett år sedan och har gått upp ca 8 kilo. Jag skulle vilja gå ner dem igen men jag har väldigt svårt för att låta bli chokladen. Har du något tips hur jag ska gå tillväga och vad jag kan äta istället?

   Yvonne Linné säger: Samma sak gäller här regelbunda måltider är grunden. Kan du börja med att halvera ditt choklad intag? Eller äta lördagsgodis? Fundera på när ditt chokladsug kommer. Är det vid samma tidpunkt varje dag kan det bero på att det är långt mellan måltiderna och att du skulle behöva ett mellanmål.

maria säger: Beror det på hur länge man rökt eller när man började hur gammal man var? När är det som man går upp som mest eller minst?

   Yvonne Linné säger: jag tror inte att det finns några sådan studier gjorda, men generellt kan man säga att det är svårare att gå ner i vikt ju äldre man blir.

Moderator säger: Det var sista frågan. Tack alla som har chattat. Ett sammandrag publiceras inom kort på www.aftonbladet.se/fimpa/.

   Yvonne Linné säger: Tack alla det var jättekul att chatta med er!