”Fundera ut hur du verkligen ska lyckas”

Sluta-röka-coachen Teresa Hoikkaniemi svarade på läsarnas frågor

HÄLSA

johanna säger: hej jag har en mamma som röker och vill att hon ska sluta. Hon har haft ett uppehåll för länge sedan men sen började hon igen. hon säger att hon hatar tugga tuggumi och plåster. Jag vet ej vad jag ska göra?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Det du som närstående kan göra är att peppa och stötta. Beslutet måste komma från din mamma själv, fråga henne hur hon vill att du stöttar henne.

Gravid säger: Finns där något man kan göra för att sluta röka utan att man skadar fostret?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Det bästa är att inte använda någon nikotin alls. Kan du börja med att trappa ner?

Pluxus säger: Hejsan Teresa!

Folk påstår hela tiden att det är lättare att sluta snusa än sluta röka, stämmer det?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej Pluxus! Jag skulle tippa att det är tvärt om. Snus innehåller så mycket mer nikotin.

sanna säger: Kan man söka läkarhjälp för att sluta röka?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Det finns inte så många läkare som jobbar med att hjälpa rökare att sluta. Kontakta din VC och hör med dem. Oftast är det sjuksköterskor, undersköterskor , hälsopedagoger eller tandhygenister som jobbar med tobaksavvänjning

stina säger: Forsoker få min pojkvän att sluta röka, och nu röker han mest bara då han går ut. Han ar lite "slö" men for min hälsa (hjärtproblem) sa måste han. Hur kan jag hjälpa?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Förstår att det är viktigt för din hälsa att du inte utsätts för passiv rökning. Det du kan göra är att be din pojkvän röka ute, som han nu gör. Det är svårt att få någon att sluta röka mot sin vilja.

CarlEric säger: Finns det nikotinfria ciggareter?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Har hört talas om cigaretter utan nikotin som skulle innehålla örter, tveksam om de finns kvar.

bigsmoke säger: Är snus ett bra alternativ för att minska rökat? Och sedan sluta helt med nikotin.

   Teresa Hoikkaniemi säger: Dilemmat med att ta till snus som ett nedtrappnings substitut till cigaretter är ju att snus innehåller mer nikotin än cigeretter. Är det nikotinfri du vill bli så skulle jag inte rek dig att ta till snus.

Isabell säger: Vad är den främsta orsaken till att folk börjar röka?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Bra fråga, tror att det är grupptryck, att det är lite spännande och förbjudet.

sanna säger: Min mamma har försökt att sluta röka så himla många gånger. Hon lyckas hålla uppe i kanske ett par veckor, ibland månader. Men sen helt plötsligt så faller hon tillbaks till att börja röka igen. Varför blir det så här? Hon har varit nikotin beroende så länge jag kan minnas och när hon slutar med rökningen så går hon över till snus. finns det några tips man kan ge henne för att lyckas bättre? för hon vill så gärna bli av med sitt beroende då hennes hälsa blivit märkbart sämre de senaste åren pga rökningen. kan man söka läkarhjälp?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Jag skulle rekommendera din mamma att ta kontakt med sin husläkare och be om att få tala om sin rökning. Vissa läkare är väldigt duktiga på tobaksavvänjning. Det finns ett läkemedel som dr kan skriva ut på recept som heter Zyban. Zyban i kombination med samtalsstöd från en tobaksavvänjare eller Sluta-Röka-Linjen fungerar för många.

3g:Leila säger: Kan Nicorette tabletterna skada/fräta på tandemaljen och orsaka hål ifall man använder dem för länge?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Oj, det vet jag inte, de är sockerfria så jag tror inte det. För att få ett säkert svar kan du ta kontakt med tillverkarens medicinansvarig.

kalle säger: Hej! Jag slutade röka för typ 2 månader sen. Något speciellt man ska tänka på när suget kommer?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Grattis till rökstoppet! Ja det är alltid bra att ha en riskplan. Suget kan komma plötsligt även en tid efter själva stoppet. Var steget före och bestäm dig i förhand vad du ska göra om suget kommer.

emil säger: Hur bra är nikotintuggumin?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Nikotinläkemedel har visat sig ge väldigt bra hjälp om man inte kan sluta helt utan hjälpmedel. 3 av 100 klarar av att sluta helt själv, använder du nikotinläkemedel öker dina chanser till 6-7, dvs med 50%

Tess säger: Jag slutade röka för drygt 1,5 år sedan. Men mitt problem är att jag aldrig slutat med nikotion-tuggumin och ibland snusar jag. Skulle bli helt galen om jag slutade med nikotionet helt, tips?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej Tess! Grattis till att du slutat att röka!! Är du beredd att sluta med snuset nu? Jag skulle rekommendera dig att försöka att trappa ner och sen sluta med snuset först. Behåll nikläkemedel ett tag till och därefter kan du börja trappa ner på det med.

tatiana säger: Jag har slutat röka flera gånger med både och utan hjälpmedel men har börjat igen vad är det bästa tipset?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Låter som att du ändå hittat något som passar dig? Du har lyckats att fimpa ett par gånger ändå, problemet är att du börjat igen. Går du för fort fram? Sätt dig ner och fundera ut hur du ska göra denna gång för att verkligen lyckas. Lär dig av dina erfarenheter. Vill du läsa och chatta med andra som är i samma situation kan du gå in på Cancerfondens sluta röka site "Pepp". Där kan du få massor av bra tips och ideer av andra som kämpar med att sluta.

ali säger: Hej, jag brukar oftast tända en cigg för att dämpa känslor. Har du några tips på vad man kan göra istället?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Att dämpa känslor med rökning är väldigt vanlig. Det jag rekommenderar dig är att öva på är att hitta andra sätt att handskas med dina känslor på. Låt känslorna få finnas och bearbeta dem istället för att dämpa ner dem. Klara du inte detta själv kanske du kan prata med en vän, eller hitta någon som kan hjälpa dig med det.

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej då, önskar er alla en trevlig och skön lång-helg!!