Fredrik, 20: Nu ska jag sluta, cigg är ändå inte så gott

1 av 2 | Foto: gunnar seijbold
Fredrik Kornelind.
HÄLSA

Måndag 30 maj, kl 13.

Hur går det?

– Det går ganska bra. Idag har jag inte rökt så mycket. I går rökte jag fem cigg. Men i lördags, när jag var ute och festade, rökte jag ett helt paket.

Men du kommer att sluta helt imorgon?

– Ja, det kommer jag, det är en till kille på jobbet som också ska sluta då, så det passar bra. Men det kommer bli svårt, man tänker nästan inte på något annat än cigaretter. Jag får hitta på massa andra saker istället för att röka nu. Jag måste nog stanna inne på pauserna här på jobbet, annars blir det svårt.

Du säger att du kan hålla ner antalet cigg på vardagarna men röker mer på helger när det är fest. När är det fest nästa gång?

– Ja, det är ju på fredag då det är studentskiva, så då blir det svårt. Men jag tror att det kommer att gå.

– Nu ska jag sluta. Cigg är inte så gott ändå.

Sluta-röka-coachen, Teresas, tips till Fredrik

– Fredrik har redan lyckats med att bryta vanor och därmed trappat ner en hel del vilket är jättebra jobbat. Nu ska han fimpa tvärt från 5-15 cigg idag.

– Skulle vilja ha lite mer styrka i Fredriks beslut. Tror att han kommer att lyckas bra, bara han bestämmer sig och inte ger efter så lätt på fester tex.

– Jag skulle tipsa Fredrik om att bestämma sig före hur det ska gå på festerna, tänker man att "jag ta det som det kommer", tar beroendet (nikotinreceptorerna) lätt över. Kom på en riskplan och följ den. Om det så krävs att lämna festen om suget blir för starkt. Vad är viktigast, att du slutar att röka eller att stanna kvar på festen? Bestäm dig före fredag.

– Att det är en till på jobbet som ska sluta röka är positivt, det är jättebra att kunna prata med någon i samma situation. Stötta varandra.

Måndag 23 maj, kl 16.

Du skulle ha en rökfri arbetsdag idag. Hur har det gått?

- Jag rökte en före kl 7 innan jag gick till jobbet. Det hade vi bestämt att jag fick. Sen rökte jag tre cigg på jobbet under pauserna. Det gick bra.

Vad gjorde du för att låta bli de andra ciggen under dagen?

- En gång gick jag inte med rökarna ut, en annan gång skulle jag äta en frukt och en tredje ringa en kompis.

Längtade du efter att få ta en cigg direkt efter jobbet?

- Ja, jag var jäkligt sugen och gick direkt och köpte ett ciggpaket och rökte. Sen tog jag en till på stationen.

Betyg?

- En fyra. Det höll inte helt, men ganska bra ändå. Jag brukar ju röka sju till åtta cigg på jobbet.

Sluta-röka-coachen, Teresas, tips till Fredrik

Fredrik har som plan att hålla en rökfri dag före 1 juni. Han gjorde ett tappert försök i måndags, rökte tre cigaretter mot sju i normala fall. Det gick inte helt som planerat, men Fredrik är bestämd på att hålla en hel dag före sin stoppdag, bara för att kunna hitta sina knep mot suget. Jag tycker att det är en bra ide i och med att han inte riktigt har hittat sina röksugsknep än. Trots att Fredrik är orolig inför 1 juni, är han säker på att lyckas, han vill inte ge sina vänner nöjet att säga "vad var det vi sa....".

Tisdag 17 maj, kl 11.30.

- Det gick inte så bra i helgen. Jag festade lite i fredags och i lördags och då blev det nog ett paket båda dagarna. Jag brydde mig inte om att hålla koll när jag hade druckit lite.

Går det bättre nu?

- Ja, jag tycker att morgonciggen är mycket äckligare nu, så i morse tog jag ingen. Jag har inte rökt alls idag.

Betyg?

- Som jag känner nu är det tre eller fyra. Men helgen får en tvåa.

Sluta-röka-coachen, Teresas, tips till Fredrik

- Fredrik hade gjort ett enormt jobb förra veckan och mer än halverat sin rökkonsumtion. Nu bör han bara vara kvar på den nivån. Inte gå för fort fram, utan låta kroppen vänja sig vid den mängden nikotin.

- Han ska sätta av 1000 kr/mån och använda pengarna om ett år till något kul.

- Han behöver jobba mer med hur han ska stå emot rökningen på fest.

Fredag 13 maj, kl 14.

Hur går det nu?

- Jag har rökt lite mer än jag skulle idag egentligen. Vi har slitit mycket idag på jobbet och tagit flera småraster. Då belönar man sig själv med en cigg.

Fick du några råd från sluta-röka-coachen?

- Jag träffade henne igår och jag fick mycket beröm. Jag har ju dragit ner mycket på rökandet, halverat eller mer. Hon tyckte jag skulle hålla det på den nivån.

Hur ska du klara krogen i helgen?

- Om jag går ut så kommer det bli minst ett paket i alla fall. Det är därför jag har satt 1 juni som slutdatum.

Och betyg?

- Idag blir det en tvåa.

Tisdag 10 maj, kl 15.

Hur var det att möta fimpa-coachen?

- Hon gav mig en massa tips. Jag har börjat lite smått att dra ner sedan dess. Jag försöker ta bort några onödiga cigg under dagarna. Innan rökte jag 20-30 cigg om dagen. Nu försöker jag hålla det på 10-15. Nästa gång jag träffar coachen ska jag ta bort några onödiga cigg till.

- Jag har satt mitt slutdatum också, till 1 juni.

Har det varit så lätt som du trodde?

- Nej, det har varit jobbigare än jag tänkt mig. Jag testade att dra ner lite i helgen och då blev jag grinig.

Du trodde att krogen skulle bli det jobbigaste. Stämmer det?

- Jag har inte varit på krogen än. Men det är jobbigt på jobbet. När andra går ut och röker. Det är svårt att inte göra det man är van att göra.

Vad ger du dig själv för betyg?

- En trea. För idag har jag rökt trots att jag har sagt att jag inte ska. Tar en cigg en rast på jobbet och säger att jag inte ska röka nästa, men så har jag tagit en ändå.

Sluta-röka-coachen, Teresas, tips till Fredrik:

- Det här är jättevanligt. Du har inte slutat någon gång tidigare och vet inte hur du reagerar. Jättebra att du känner av beroendet.

- Det är bra att du har satt ett datum så långt fram. Du har god tid på dig och ta dina steg ett i taget. Det är viktigt att du bestämmer dig för en grej och sedan är konsekvent och håller dig till den regel du har satt upp. Du har velat ta flera steg samtidigt och det blir för mycket. Ibland sätter man upp för höga mål. Sätt hellre ribban lägre nu och ta bara de steg du verkligen kan hålla.