Elinor, 26: Festivalerna blir svårast

”Jag känner sug, men mentalt tänker jag nej”

1 av 2 | Foto: gunnar seijbold
Elinor Freij.
HÄLSA

Måndag 30 maj, kl 13.00.

– Jag har ju bestämt mig för att jag får röka när jag festar fram till 1:a juni. Jag har precis varit på semester i Grekland en vecka och då rökte jag 3-4 cigarretter per kväll. Jag känner sug, men mentalt tänker jag nej.

Finns det några rökfällor i sommar?

– Ja, festivalerna. Jag ska både på Sweden Rock och Roskilde, där jag är van att röka.

Hur ska du klara av att hålla dig ifrån cigaretterna då?

– Jag får ta en dag i taget när jag är där. Men när jag är hemma är det lugnt, då vet jag att jag klarar det. Det blir värre när jag åker iväg nu. Jag vill verkligen inte röka, men jag kan inte svära på att jag inte kommer röka på festivalen.

Sluta-röka-coachen, Teresas, tips till Elinor

– Elinor är jag inte orolig för alls. Hon är är lugnare och tryggare nu i sitt beslut, Ellinor är inte längre en rökare. Hon har jobbat med sin självbild och följer sin plan.

– Hon kan känna att det är jobbigt när andra röker runt omkring henne, men hon hanterar även den situationen bra. Elinor

har ändrat lite på sina vardagsrutiner, tex att hon tar en buss lite längre bort från hemmet, dricker te som avslut på en måltid, sover längre på morgonen, nya bra rutiner som samtidigt ger en bättre hälsa i längden.

– Elinor har hittat en positiv cirkel, förändringarna går alla mot ett hälsosammare liv utan att överdriva eller göra något som inte passar henne.

– Elinors blodtryck har gått ner, huvudvärken kan bero på det. Tips då är att dricka vatten och inte resa sig upp för snabbt.

Tisdag 17 maj, kl 11.00.

- Jag bestämde att jag får röka när jag går ut innan den 1 juni. Jag har ju inte rökt alls annars så för att klara det ville jag ge mig själv en belöning.

Hur var det när du var ute då?

- Jag hade sett fram emot det och tänkt att ”Nu ska jag få röka”, men sen tog det en timme innan jag tände försa ciggen. Jag kände att jag var tvungen att röka nu eftersom jag fick.

Dagens betyg?

- Jag tycker att jag är jätteduktig, så jag får en fyra.

Sluta-röka-coachen, Teresas, tips till Elinor

- Elinor hade varit jätteduktig och redan fimpat när vi träffades första gången. För henne gäller antingen eller. Hon hade bestämt sig i förväg att hon skulle få röka på fredagen och det gjorde att hon kunde hålla ut hela veckan.

- Elinor har valt att fortsätta så här. Hålla upp och sen ge sig själv tillåtelse att röka vid vissa situationer som en belöning. Jag rekommenderar Elinor att hitta andra belöningar.

Tisdag 10 maj, kl 14.30.

Du har inte haft ditt första riktiga möte med sluta-röka-coachen Teresa. Har du hunnit börja fimpa ändå?

- Ja, jag har faktiskt inte rökt sedan i lördags. Det jobbigaste för mig är på krogen, annars är jag ganska bestämd. Jag ska försöka att inte röka nånting alls, men jag vet att jag inte kommer att klara av det när jag går ut.

Har du satt ett datum för ditt fimpande än?

- Det blir nog den 1 juni då det blir förbjudet på krogen.

Vad är jobbigast just nu?

- Det är på jobbet när jag har rast och när jag går ut och dricker öl. Och så är det jobbigare på eftermiddagen än på morgonen. Jag bygger upp behovet under dagen.

Vad förväntar du dig av ditt möte med Teresa?

- Jag vill ha bra tips på vad jag ska göra och hur jag ska tänka när jag blir sådär otroligt röksugen.

Vad ger du dig själv för betyg?

- Just nu är det ju en femma eftersom jag inte har rökt. Men jag är väldigt, väldigt röksugen. Men en fyra får jag i alla fall.

- Förut när jag har försökt sluta har det gått lika bra så här länge, men sen klarar jag det inte. Fortsätter det så här bra då blir jag förvånad. Men jag är också mer motiverad nu än förut.

Sluta-röka-coachen, Teresas, tips till Elinor:

- Du behöver en riskplan. Du har redan fimpat, så nu det är viktigt att jobba med den mentala biten. Börja se sig själv i den jobbiga situationen innan det har hänt. Lura din hjärna genom att föreställa dig själv ute på krogen. Se hur kul du har och hur lätt det går att ha trevligt utan att röka. När du sen går ut tror din hjärna att du redan varit där och klarat det utan att röka.