Fimpa – och få bättre kärleksliv

Rökning ökar risk för impotens

HÄLSA

Män som röker 20 cigaretter eller mer ökar risken för impotens med 60 procent. Även kvinnliga rökares sexliv blir sämre.

- Det är viktigt att fimpa, både för den sexuella förmågans skull och för möjligheterna att få barn, säger läkaren Gunilla Bolinder.

Foto: GETTY IMAGES / PRB / THE IMAGE BANK
Unga rökare får svårare att få barn, medan äldre presterar sämre.

Dåligt i sängen? Fimpa. De män som inte röker har bättre potens och kvinnors slemhinnor påverkas negativt av tobak.

- Impotensen beror främst på åderförkalkning i stora kroppspulsådern som täpper till de artärer som transporterar blod till penis, säger Gunilla Bolinder, överläkare vid Karolinska Institutet. Slutar du blir det en klart positiv förbättring, även om alla tyvärr inte får tillbaka förmågan. Åderförkalkningen går inte över för att du fimpar, även om processen avstannar.

De som drabbas mest är män över 50, men brittiska studier visar att de som rökt sedan tonåren riskerar att få problem med blodflödet och potensen redan vid 30.

Även kvinnor tjänar på att sluta röka.

- Nikotin påverkar kopplingen mellan muskler och nerver och mer sinnliga bitar som smak och lukter, säger Gunilla Bolinder. Något som är viktigt för både män och kvinnor. Kvinnliga rökare kommer dessutom ofta i klimakteriet tidigare än andra. Det kan röra sig om fem års skillnad och som bekant påverkar klimakteriet sexlivet kolossalt.

Svårt få barn

Det största problemet med sex och tobak är att det blir svårare att få barn när man röker.

- Det finns stor dokumentation som entydigt visar att tobak sätter ned både mäns och kvinnors fortplantningsförmåga, säger Gunilla Bolinder. Ett rökande par har en fjärdedels så stor chans att lyckas vid provrörsbefruktning som ett ickerökande par. Hos män påverkas antalet spermier och rörligheten på spermierna. Hos kvinnor är det ännu mer komplicerat – det är många bitar i befruktningsprocessen som sätts ner vid rökning. Sammanfattningsvis kan man säga att rökning ofta påverkar den sexuella prestationsförmågan hos lite äldre rökare, medan de yngres fortplantningsförmåga blir nedsatt.

Så förbättras sexlivet om du fimpar:

Fakta om sex och rökning:

Terri Herrera Eriksson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM