Tidig prostataoperation räddar liv

Men nästan alla som opereras blir impotenta

HÄLSA

Operera bort prostatan eller vänta och se?

Tidig operation vid prostatacancer ökar chansen att överleva, visar en ny svensk studie. Men nästan alla som opereras blir impotenta.

Svenska forskare kan nu visa att risken att dö i prostatacancer minskar om man opererar bort prostatan. En operation medför även minskad risk för nya metastaser och lägre dödlighet i allmänhet, enligt undersökningen som gjorts på 695 svenska, finländska och isländska män.

– Tio år efter diagnos hade 15 procent av dem som inte opererats avlidit i prostatacancer. Motsvarande siffra bland de opererade var knappt tio procent, säger forskaren Anna Bill-Axelsson till TT.

Färre döda

Bill-Axelsson är specialist i urologi och huvudförfattare till undersökningen som på torsdagen presenterades i den medicinska tidskriften New England Journal of Medicine. Tillsammans med sina kollegor har hon studerat 347 män som lottats till operation och 348 män som lottats till att vänta och se – en åtgärd som är vanlig eftersom prostatacancer ofta har ett långsamt förlopp.

Efter i snitt åtta och ett halvt år hade 50 av dem som avvaktade sjukdomen dött i prostatacancer. Motsvarande siffra bland de opererade var 30 döda. 79 män ur vänta och se-gruppen hade utvecklat metastaser jämfört med 50 bland de opererade. Det totala antalet döda bland dem som avvaktade var 106, bland de opererade hade 83 avlidit.

– Det går att påverka prognosen, vi ser att operation minskar risken att dö. Frågan är vem som har mest nytta av det, resonerar Anna Bill-Axelsson.

Impotens

Hon anser inte att alla med prostatacancer ska operera sig. Sjukdomen har ett långsamt förlopp och en operation medför jobbiga konsekvenser. Enligt siffror från 2002 blev 80 procent av männen som opererades impotenta. Mer än hälften fick urinläckage.

– Det är inte särskilt stor mening att operera sig om man är äldre och kanske har haft en hjärtinfarkt. Det ska snarare ses som en investering om man vill förlänga sin överlevnad en tio–femton år fram i tiden, säger Bill-Axelsson.

Impotens och svårighet att kasta vatten kan även drabba kontrollgruppen, den som väntar och ser. Detta eftersom tumören kan växa över nerver och trycka på. De största vinsterna med operation gjorde män under 65 år, varför har forskarna ännu inget svar på.

2500 svenska män dör varje år

TT