Totalt rökstopp eller nedtrappning - vilket är bäst?

Sluta-röka-coachen Teresa besvarade läsarnas frågor i en chatt

HÄLSA

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej! Nu är jag redo att svara på era frågor.

Lina säger: Finns det något sätt som man kan hjälpa till att motivera en familjemedlem att sluta röka?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Det du kan göra som anhörig är att tala om din oro och att du gärna vill stötta och peppa. Kanske kan ni komma överrens om en gemensam kamp. Har du något din rökande familjemedlem vill at du ska ändra på? Eller kan du tex lova att ta disken i en månad?

Maria säger: Om du måste säga något positivt med rökning. Vad kan det vara?

   Teresa Hoikkaniemi säger: jag tycker inte att det finns något positivt med det alls!!

gunde säger: Hur stor skillnad gör det för kroppen om man byter till light-cig? Och alltså inte röker fler cig för det.

   Teresa Hoikkaniemi säger: Skillnaden blir att du röker på ett annat sätt, du drar omedvetet in röken djupare ner i lungorna för att kompencera.

Mari säger: Hej Teresa..Jag vill verkligen sluta och röka..men de e ju såå svårt den absoluta riktiga viljan finns ju inte..!! Jag e gravid tänkte att de skulle motiviera mig ordentligt..men de går bara inte..vad ska man göra i min situation..????

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej Maria! Grattis till din graviditet! Ja många tjejer tänker just som du att graviditeten kommer att ge den sista motivationen för att fimpa om man inte hittat den tidigare. Oftast är det så men inte alltid. Det jag skulle rekommendera dig att göra är att försöka identifiera dina hindre. varför tror du att du fortsätter att röka? Vad ger rökningen till dig?

säger: De här bilderna skrämmer inte mig! Jag har rökt i 22 år, ett paket om dagen och det tänker jag fortsätta med. Min far rökte lika mycket som jag och levde tills han blev 92, och jag tror sånt går i släkten. Kan inte det stämma?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Att rökning är skadligt finns det ingen tvekan om. Samtidigt är det så orattvist att man inte vet om man blir riktigt sjuk eller inte. Att skrämsel inte fungerar på dig vet du. Men om du är lika "lyckligt lottad" som din far kan ingen svara på.

Linda säger: När man inte har rökt på ett tag så kan jag bli irriterad,arg och tom gråta,hur gör man för att undvika detta?Jag kan ju inte hålla mig ifrån folk.Nu ska jag snart sluta på riktigt.Nu har jag nämligen fått nog!

   Teresa Hoikkaniemi säger: Grattis till ditt beslut Linda! Ja det du beskriver är helt vanliga abtinensbesvär och "hör till". De beror på att blodtryck och blodsocker sjunker. Regelbundna matvanor, vatten, motion, STARK MOTIVATION, och att trappa ner brukar göra abstinensen lättare. Även nikotinläkemedel har visat sig hjälpa mot humörsvägningar.

Christopher säger: "Min flickvän" har rökt i ett antal år (3-4 år tror jag). Är 18 år nu. Har fått problem med lungorna och får ta astmamedicin. Hennes läkare säger att hon absolut måste sluta röka för att lungorna tar bara mer och mer skada. Hon röker inget i veckorna utan bara på helgerna på krogen just nu för tillfället (förut var det varje dag). Hon säger att detta inte är lika farligt, och att jag inte ska oroa mig.. Är det så? Ska jag sluta oroa mig och sluta tjata?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Din flickvän har redan gjort vinster, så det är klart att hennes lungor skadas mindre nu än då hon rökte mer. Största faran är att en som varit dagligrökare väldigt sällan kan hålla sig som en feströkare under en längre tid. Det bästa är ju att hon slutar helt, men det kan bara hon avgöra själv.

Tobak 4-life säger: hejsaaaann!...tycker inte du att det borde vara rökfritt överallt!?...det är ju bra för hälsan eller tycker inte du det??

   Teresa Hoikkaniemi säger: Jag tycker inte att någon ska behöva bli utsatt för tobaksrök mot sin vilja.

tonåring säger: hur gör man i "lägre tonåren" om man vill sluta röka? jag drabbas av grupptryck lätt och nu har jag rökt sen jag går i sexan (går nu i nian). Hur ska jag göra för att sluta? Det är svårt när mina kompisar röker varje rast.

   Teresa Hoikkaniemi säger: Ja det brukar vara så att det är så viktigt att få vara med och känna sig delaktig att man tom gör saker man egentligen inte vill. Det du kan göra är att peppa dig själv och bestämma dig för att vara rökfri,även med dina rökande kompisar. Det är tufft att bestämma själv och stå för det. Visa att du gör som du vill, det är starkt!

Christian säger: Hej Theresa! Röker ca 7 cigg per dygn. Vilket är lättast- totalt rökstopp el trappa ner? Bara helgröka?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej Christian! Vad tror du själv skulle passa dig? Du röker 7 om dagen, betyder det att du röker 7 ggr/dag eller röker du flera ggr på en cigg? Antalet tillfällen du röker räknas nämnligen. Är det så att du röker fler ggr/cigg nu, är det en bra ide att trappa ner på antalet tillfällen. Att bara helgröka tror inte jag på om man en gång varit dagligrökare.

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej då! Och lycka till!!