Ta en spruta - och fimpa

Vaccin mot nikotin- beroende är på väg

1 av 2 | Foto: AFTONBLADET BILD
SLUTRÖKT På aftonbladet.se kan du skriva på namnlistan där du lovar att sluta röka. Hittills har 24560 personer skrivit på. Läs också Fredik Virtanens blogg, där han berättar om vedermödorna med att sluta.
HÄLSA

LONDON

Glöm abstinens och ångest.

Snart kan ett vaccin mot nikotinberoende bli verklighet.

I går presenterades de första resultaten av vaccintesten.

Rökförbudet på svenska krogar närmar sig snabbt och många rökare vill passa på att fimpa. Nu är hjälp att få beroendet att gå upp i rök på väg. I går presenterades resultaten från den första stora undersökningen av ett nytt nikotinvaccin.

Historiskt

-Det här kan bli en vattendelare, ett historiskt framsteg, säger en forskare till brittiska The Times.

Schweiziska Cytos Biotechnology har låtit 300 testpersoner, alla storrökare, pröva vaccinet. Det ges i fyra till sex injektioner om dagen och verkar, enkelt uttryckt, genom att producera antikroppar som hindrar nikotinet att nå hjärnan.

Kroppens immunsystem reagerar vanligen inte mot nikotin men genom att tillsätta ett protein har forskarna aktiverat en "blockeringsmekanism". Antikropparna sätter sig fast vid nikotinet och gör att det inte kan nå hjärnan.

Njuter mindre av rök

-De första testerna är väldigt positiva, säger Campbell Bunce till The Times.

Han jobbar för brittiska Xenova Research som också arbetar för att framställa ett rökvaccin.

-Jag är mycket optimistisk, vi gör verkliga framsteg. Vi har sett att testpersonerna som fått vaccinet säger att de njuter mindre av cigaretterna, säger Bunce.

Vaccinet har både på människor och möss visat sig minska olika känslor, som välbefinnande eller avkoppling, som kommer med nikotinet. Rönen presenteras nu på en stor medicinsk kongress i Orlando i Florida.

Sparar miljoner

Bland testpersonerna, som rökte mellan 10 och 75 cigaretter om dagen, fick vissa riktigt vaccin och andra ett placebo som de trodde var riktigt. Bland dem som fick det verkliga vaccinet hade 33 procent slutat röka efter ett år mot 8 procent i placebo-gruppen.

Deborah Arnott, chef för "Action on smoking and health" säger att vaccinet kan innebära att hundratusentals liv - och miljontals kronor i vård - sparas på sikt.

-Men fortfarande är det bästa om folk aldrig börjar röka överhuvudtaget.

Jennifer Wegerup