Fler gäster på krogen efter rökstopp

95 procent säger att de kommer gå ut minst lika ofta

HÄLSA

Både rökare och icke-rökare uppger att de kommer att gå ut minst lika ofta eller oftare på krogen när det blir rökfritt. Det visar en färsk Temo-undersökning gjord av Statens folkhälsoinstitut.

Foto: geTTY IMAGES
fortsatt utgång. Krogen kommer inte att förlora sina gäster enligt undersökningen.

Restaurang- och barägare behöver inte vara oroliga för att gästerna ska svika dem när det blir rökstopp på krogen. 95 procent av alla som deltog i en Temo-undersökning svarade att de kommer att gå ut minst lika mycket efter den 1 juni, skriver sajten Tobaksfakta. Av dem uppgav dessutom 17 procent att de kommer att besöka krogen ännu oftare än tidigare. Det är flest unga, mellan 16 och 29 år, och ensamstående med barn som kommer att gå ut mer.

Stort stöd i Sverige

Sverige blir det femte landet i Europa, efter Norge, Irland, Malta och Italien, som inför rökfria krogar. I Norge, där rökfria serveringar infördes 1 juni förra året, var opinionsstödet en månad före förbudet inte alls lika stort som i Sverige, skriver Folkhälsoinstitutet på sin sajt.

- Stödet för rökfria serveringar tycks vara betydligt större i Sverige än i andra länder. En viktig förklaring till det är att Sverige har den lägsta andelen rökare i Europa, säger Anna Östbom, informationsansvarig för rökfria serveringar på Statens folkhälsoinstitut till Tobaksfakta.

2000 personer deltog i undersökningen som genomfördes i april månad.

Lotta Zachrisson