- Är det störst chans att Martin vinner eller att du blir rökfri?

Fredrik Virtanen chattar från Kiev om schlager och rökning

HÄLSA
Fredrik Virtanen.

   Fredrik Virtanen säger: Puh och hej. Trots omfattande ukrainsk byråkrati och säkerhetsjidder lyckades jag hinna hit till datorn i pressrummet utanför arenan i Kiev, där Martin Stenmarck just nu repar. Här röks det vansinnigt mycket. ALLA röker. Hej!

Boromir säger: Hur är stämningen i Kiev?

   Fredrik Virtanen säger: Oj tja, det är knasig stämning här, hela tiden liksom. Men mest är allt väldigt roddigt eftersom ingen kan engelska. Ukrainare struntar i att de inte begrips och pratar bara på. Man frågar vad det är på mackan med att ropa "muuu" som en ko. Men: fin stämning. Kiev är en fin stad i centrum. Som ett Paris blandat med Moskva och Göteborg.

Anna säger: aldrig funderat på att dricka rökig whiskey för att tillfredsställa suget? eller det kanske inte funkar så..

   Fredrik Virtanen säger: Fniss. Jag tror att rökig whisky ger sug efter rökig cigg.

Jonna säger: har funderat ett tag och nu måste jag bara fråga. Vad står det där "pimme" för som du skriver i din blogg med jämna mellanrum?

   Fredrik Virtanen säger: Åh det är ett gammalt internt skämt. En gång när Soul-Henke råkade passera Thåström, sångaren, ihop med Tom Pyl så efter att de passerat skrek Soul-Henke: Yes Pimme! (Thåström kallas Pimme). Det var roligt. Så när vi blir glada för nåt säger vi yes Pimme! Okej?

Sus säger: Hörru...vad tror du har största sannolikheten, att Martin vinner eller att du blir rökfri?Susanne

   Fredrik Virtanen säger: Att jag blir rökfri, lätt. Efter den här lungcancerveckan kommer det att ordna upp sig. Och att Martin vinner känns inte så sannolikt. men man vet inte. Allt hänger på framförandet.

Liv säger: Såg Aftonbladets tv-reklam i helgen. Ska det vara du som kommer hem till Martin Stenmarck och petar honom i skrevet? Ganska likt - fast ändå inte... Den var kul i alla fall.

   Fredrik Virtanen säger: Massa människor mailar om det där. Jag har inte sett den. Ser den verkligen ut som jag alltså? Kul! Jag ska peta honom i skrevet såfort han repat klart.

Anna säger: Är det mer lockande att köpa cigaretter när priset på dom är så låga som i kiev? här i sverige går det ju åt en häftig summa varje månad om man är storrökare..

   Fredrik Virtanen säger: Jo, så är det förstås. 6 spänn liksom! Men problemet är större: ALLA röker här. Det är otroligt. Hela Kiev är väldigt omodernt och långsamt, men på ett trevligt vis. Det lär dröja innan det rökförbjuds på krogarna här, misstänker jag. Överhuvudt taget ägnar de sig åt allt som är farligt här. Men Kiev är en väldigt gullig stad också.

Tinna säger: Hur är vädret? Har Ni sommar därnere?

   Fredrik Virtanen säger: Ja, det är nästan som sommar. Solen gassar på och där är det svinhett. Kvällarna aningen kalla. Ungefär som Stockholm var i helgen när det var så varmt, fast lite varmare. Saknar bara att de hade läst lite engelska.

blogg säger: Hej! Varför är det just du som skriver fimpa-bloggen? Är du enda rökaren eller är det din specialite?

   Fredrik Virtanen säger: Det var för att jag slutat röka i New York när det blev rökförbud. Och sedan skulle det bli det i Sverige och då passade det sig bra tyckte redaktörer Lena Widman och Lena Anderfeldt. Sedan gissade de säkert att jag skulle vara en lämpad bloggare. Även om den ibland är ett monster alltså.

Karl säger: Din chef tyckte att du skulle leta efter en fru eftersom du skrivit att du vill ha en, har du hittat nån passande än? Se dock till att hon ej är rökare!

   Fredrik Virtanen säger: Haha, nä, inga fruar i sikte här. Och folk hade sagt att gatorna skulle liksom KANTAS av glädjeflickor, men det är inte alls så farligt. Men vem vet: människor är ju människor, varför inte en ex-ryssa? Om hon kan engelska.

Smulan säger: Har du nånsin funderat på att ställa upp i en skräckfilm? Jag tycker du har ett ganska läskigt utseende ;)

   Fredrik Virtanen säger: Kanske nåt där jag får spela mumie så att mitt snälla gulliga ansikte inte syns?

Muttka säger: Hej! Martin Stenmarks chanser är minimala i tävlingen, men tror du vi når upp till de femton bästa? Vad tycker du om Islands bidrag, tycker det är sjukt bra. Mvh Anna Muttka

   Fredrik Virtanen säger: Jag gillar Islands clubartade låt mycket, känns rätt hippt, som Island (vore kul att åka dit om ett år) Men det lär bli Minsk. Och jag tror att Martin kommer topp-8. Det är sjukt mycket såsiga ballader med som det är omöjligt att komma efter.

HaZa säger: Vem vinner ESC om inte Martin?

   Fredrik Virtanen säger: Vitryssland, Bosnien, kanske Schweiz, kanske Spanien och kanske faktiskt värdelösa Norge. Fast Norge kan få 0 också. Igen.

Possetiv säger: Jag tycker att de som tillverkar cigg ska sluta me det eller vad tycker du??

   Fredrik Virtanen säger: Nä det tycker jag inte. Hur skulle det sluta? Att folk började starta svartciggfabriker. Det går inte att förbjuda allt som är farligt. Folk har en fri vilja. Anser jag.

Anna säger: ska du på nån festival och inte röka i sommar?

   Fredrik Virtanen säger: Ja det hoppas jag innerligt. Jag ska vara rökfri den 1 juni. Men jag är livrädd för återfall just på ställen som festivaler eller när man grillar med vänner eller...tja på uteserveringar. Sommaren är ju svår. Lika svår som att undvika att röka i Kiev nästan. Hösten är ju enklare, då går det sällan att röka ute. Inte så enkelt i alla fall eftersom vi är mer inne då. Och på vintern. Kanske bli periodrökare? Nä jag skojar. Jag har fått så mycket skräckbilder på svarta cancerlungor på sistone att jag börjar få spader på skiten

stig säger: Två frågor, saknar du tiden i new york? hur får man ett sånt drömjobb?

   Fredrik Virtanen säger: Nej jag saknar inte New York. Jag trivs dunder här hemma. Man får ett sånt jobb genom att vara duktig och snabb på många saker. Sedan fick jag det också och det vet jag inte riktigt varför, kanske samma skäl. Och ja, jag ska nog på ALLA festivaler i Sverige. Nästan.

Sissi säger: Hej! Fungerar din blogg som en tjejmagnet? Får du mer uppmärksamhet sen du började blogga från det kvinnliga könet eller det manliga könet?

   Fredrik Virtanen säger: Nä det är som vanligt. Eller?många är rätt snälla och så. (Alltså jag sitter vid en teve nu som spelar Ukrainas bidrag på 190 decibel eller så, jag blir galen). Alltså, nä, ingen tjejmagnet. Vem vill vara ihop med en rökare?

john säger: Tror att Danmark och Finland är chanslösa. Håller du med mig?

   Fredrik Virtanen säger: Yes. Men Danmarks låt är rätt fin luftpop. Finlands är verkligen ledsam, det är coolt och finskt.

Tinna säger: Äter man lika billigt som man röker där?

   Fredrik Virtanen säger: Ja maten är väldigt billig också. Vet inte vad jag åt men nån slags gryta med kött som var god för 40 pengar (cirka 50 SEK) och sedan nån hyfsad filé mignon på stans hetaste klubb och den kostade 95 pengar. Och det var dyra ställen. Allt är rätt billigt här, och man blir alltid blåst när man åker taxi men det är ändå halva priset mot Stockholm.

mawlin säger: Hej Fredrik. Jag har väl ingen direkt fråga, men jag vill bara att du ska veta att du är en stor förebild för mig som blivande journalist och jag verkligen älskar sättet du skriver på! Keep up with the good work

   Fredrik Virtanen säger: Det var väldigt gulligt av dig Mawlin. Tack. Hoppas att jag inte gör dig besviken.

Johan säger: Hur står sig sverige i förhållande till de andra bidrageni sitt scenframträdande?

   Fredrik Virtanen säger: Du jag har inte sett alla shower här än. De flesta är ju lite uppvässade jämfört med deras uttagningar i hemländerna. Men som showman är ju Martin extremt stark. Fast jag vet inte med låten just nu. Här i Östeuropa känns det som att den inte passar. För mycket stötblås och 60-tal. Här är allting 80-talsdiskotrancetechno typ. helt enkelt: jag vet inte än. Man ändrar sig en hel del. Återkom på torsdag inför seminfinalen. Då har jag skrivit sanningen i Aftonbladet! The truth, Ruth.

FCn säger: Vad är mest likt Sverige i Ukraina?

   Fredrik Virtanen säger: Området jag bor i är rätt likt Östermalm med stora feta gamla byggnader. Naturen påminner om Sverige, de är bara 2-3 veckor före i våren här. Men Sverige är ju rena lyxen i jämförelse. Fasaderna på förortshusen är enormt deppiga. Men som sagt: i centrum är det som regel väldigt fint och ser lite ut som Malmö till exempel.

ida säger: vem går det bäst för, elena eller martin??

   Fredrik Virtanen säger: Där är jag rädd att Elena ligger bra till. Hon är absolut vinnarfavorit. Ska bland annat skriva om varför i morgon i tidningen.

Botilda säger: Vad är det mest konstiga mailet du fått sen du började blogga?

   Fredrik Virtanen säger: Oj jag minns inte nu. Haha rolig fråga. Ska leta fram det och lägga ut det. Det är mycket weird stuff, men mycket rart stuff också. Folk är schysta alltså. I like the blog readers, som vi säger här i Ukraina utan att nån förstår (jag ska börja prata svenska med alla, det går precis lika bra, och säga "nöff nöff" när jag vill ha fläsk och göra simtag när jag vill ha fisk)

   Fredrik Virtanen säger: Vad trevligt det var. Nu ska jag springa tillbaka in i arenan. Tack för att ni frågade grejor

Tidigare Virtanen-chattar