Skicka fästingen på analys

Ny metod ger dig snabbt svar om du smittats av borrelia

HÄLSA

Diagnosen om borreliasmitta efter ett fästingbett kan vara svår att ställa. Nu ska det bli enklare genom att skicka fästingen på analys.

Det är företaget Dynamic Code i Linköping som erbjuder den nya tjänsten.

Borrelia är den vanligaste fästingöverförda sjukdomen. Upp till 30 % av fästingarna är smittade och kan överföra sjukdomen. Ungefär ett fästingbett på 150 leder till infektion. Varje år beräknas 10 000 personer i Sverige smittas av Borrelia.

Röd ring runt bettet

Det första, vanligaste symptomet är att man får en tydlig röd ring runt bettet. Senare kan en rad andra symptom, som huvudvärk, illamående och muskelvärk, dyka upp.

För att få fästingen analyserad är det bara att plocka bort den, lägga den i ett rör och skicka in den för analys.

- Det är ett sätt att bidra till att ställa diagnos. Den röda ringen syns inte alltid och analysen kan fungera som ett hjälpmedel till mer diffusa symptom som huvudvärk och ledvärk, säger Anne Kihlgren, vd på Dynamic Code, till aftonbladet.se.

Snabb analys

För att kontrollera om fästingarna i ditt närområde bär på smitta kan du gå på fästingjakt och skicka in de du får tag på. Och analysen går snabbt.

- Det tar bara några dagar. Och svaret är väldigt säkert eftersom det är DNA vi undersöker, säger Anne Kihlgren, vd på Dynamic Code.

Även om fästingen bär på sjukdomen är det inte säkert att den smittas, men analysen kan vara god hjälp till bättre uppmärksamhet på symptomen.

Jens Möller