Röggning - den nya krogflirten

Efter rökstopp: Nu blir det inne att ragga ute på gatan

HÄLSA

Rökning + raggning = röggning.

Rökstoppet på krogen ger nya möjligheter att hitta kärleken - utanför.

- Vi håller på att återta gatan som mötesplats, säger urbansociologen Elisabeth Lilja.

I rökfria städer som New York, Dublin och Oslo är smirting - de engelska orden för att röka och flörta i ett - redan ett inarbetat begrepp.

Väl ute på gatan blir de gamla inpyrda raggningsknepen att fråga efter eld eller bjuda på en cigarett fräscha igen.

Precis som i rökrummet på jobbet skapar den gemensamma ovanan ett band mellan människor.

Rökrutor på gatan

När rökstoppet träder i kraft i Sverige den 1 juni planerar många krogar att ordna rökruta utanför på gatan. Då kommer det att röggas friskt även här.

- Det ser jag fram emot. Även om man har fått ögonkontakt med en snygg tjej kan det vara ett stort steg att börja prata. Det blir mer naturligt om man har något gemensamt att utgå ifrån, säger Gustaf Trollestad, 25, singel och rökare.

Urbansociologen Elisabeth Lilja menar att svenskarna håller på att återta gatumiljön som mötesplats. På 20 år har det skett en explosion av uteserveringar i våra städer. Människor använder oftare offentliga platser för att träffas eller bara vara.

Det senaste är att uteserveringarna installerar infravärme och lägger ut filtar för att förlänga utesäsongen. Något som lär bli ännu mer efterfrågat till hösten, eftersom många krogar inte har plats för rökrum.

Livet utvecklas

- Under efterkrigstiden har man planerat för bra bostäder och umgänge inomhus. Men nu ser vi att människors liv utvecklas på ett helt annat sätt och det påverkar hur vi använder det offentliga rummet, säger Elisabeth Lilja.

Fler tillfällen som inbjuder till spontana kärleksmöten

Bilen kan vara till bra hjälp - även när den är trasig.

Katarina Sternudd