”Morötter kan vara ett bra alternativ vid röksug”

Läs chattet med sluta-röka-coachen Teresa Hoikkaniemi

HÄLSA

säger: Hur farligt är det om man bara feströker?

Teresa Hoikkaniemi säger: Alla cigaretter skadar. Hur mycket just feströkning skadar, är svårt att ge ett direkt svar på. Det beror på hur ofta och hur mycket man röker.

Shamoun säger: Är det sant att man tappar lite av röksuget av morötter?

Teresa Hoikkaniemi säger: Många tycker att morötter är ett bra alternativ att ta till vid ett röksug.

bubblamera säger: Min flickvän smyger med sin rökning för alla även för mig. Är det stor risk att man blir beroende om man gör som hon, röker kanske 3-4 cigg i veckan?

Teresa Hoikkaniemi säger: Ja, det är så man ofta börjar. Beroendet brukar trappas upp sakta men säkert.

säger: Hej! Min pappa gick bort förra sommaren i lungcancer utan att ha rökt en enda cigarett i sitt liv. Men min mamma har rökt i stort sett hela sitt liv och röker trots min pappas bortgång, hur ska jag få henne att sluta röka? Det räcker med ett fall av lungcancer i familjen tycker jag, men vågar inte säga till min mamma då hon fortfarande är väldigt ledsen över min pappas död.

Teresa Hoikkaniemi säger: Oj, vad tråkigt att höra. Beklagar verkligen! Förstår din oro nu. Det du kan göra är att när du hittar ett bra tillfälle ta upp detta med henne. Berätta just det du skrev till mig.

Ulle säger: Hur många ciggarettpaket måste man röka om dagen för att bli sjuk?

Teresa Hoikkaniemi säger: Som jag skrev innan så skadar alla cigaretter. Enda sättet att vara säker på att inte få rökrelaterade skador är att inte röka alls, eller att undvika passiv rökning.

virre säger: Hej! Hur slutar man röka om man har vilja men ändå inte kan för att man blir på ett dåligt humör?

Teresa Hoikkaniemi säger: Ja humöret brukar vara ett jobbig abstinensbesvär. Det som underlättar är att trappa ner beroendet, äta regelbundet, hålla motivet uppe och nikotinläkemedel brukar också hjälpa.

Rökar'n säger: Hur pass skadligt är det att stå nära nån som röker? Man andas ju in röken själv.

Teresa Hoikkaniemi säger: Så svårt att ge ett direkt svar, det beror så på hur ofta du utsätts för andras rök och hur mycket rök du andas in. Men du har rätt i att du som står bedvid andas in röken med.

hasse säger: Jag har rökt av och till i 20 år, men har alltid snusat. Har märkt att även om jag "bara" snusar (som innehåller mer nikotin än ciggen) så blir jag ändå röksugen. Är det psykologiskt eller finns det andra kemikalier i röken man blir beroende av?

Teresa Hoikkaniemi säger: Det är nikotinet som man blir beroende av. Det som många upplever är att man inte riktigt får samma "nikotinkick" av att snusa och det är just det man saknar som rökare.

daba säger: Finns det någon studie på vad vanligaste orsaken till att man börjar röka är? Beroende på vad det är, hur påverkas det av den nya rökförbudslagen?

Teresa Hoikkaniemi säger: Gå in på www.tobaksfakta.org, där kan du läsa om all forskning. Jätte bra sida. jag tror att förbudet kommer att medföra att förre unga börjar att röka.

säger: Jag mår illa när jag inte röker, varför?

Teresa Hoikkaniemi säger: Illamåendet kan bero på flera saker. Tex att blodsockret och blodtrycket sjunker och att kroppen blir stressad vid ett rökstopp.

Pille säger: Om inte förbuded skulle få det genomslag man räknar med, vad finns det enligt dig för andra alternativ och ta till för att få folk och sluta/inte börja röka?

Teresa Hoikkaniemi säger: Framför allt att stötta alla som har kontakt med barn och unga, skolan, föräldrar, idrottsledare osv hur de ska ta upp frågan, om/när de upptäcker att barnen börjar att experimentera med tobak. Ju fler som påverkar och ger samma signaler ger större effekt. Sen tror jag med på att de som redan är fast i beroendet behöver få mer information om vart de kan få hjälp, och att det inte är konstigt att behöva få hjälp tex att ringa till Sluta-röka-linjen. Beroendet är så starkt att det inte har med personligheten att göra.

ARTIKELN HANDLAR OM