"Du klarar det, Kylie"

Ludmila ger hopp till cancerdrabbade popstjärnan

HÄLSA

Ludmila Engquist drabbades av bröstcancer när hon var 35 år.

Nu ger hon Kylie Minouge, 38, råd - och hopp.

- Först var allting nattsvart. Men under sjukdomen kom jag och min man varann närmare än nånsin. Och sedan skaffade vi barn.

Foto: Karin Törnblom
Ludmila Engquist, 41, besegrade sin bröstcancer för sex år sedan. Nu peppar hon Kylie Minogue.

Påsken 1999 var Ludmila Engqvist i Spanien för hårdträning. Hon tyckte det gick lite trögt.

En morgon i duschen upptäckte hon en knöl i sitt högra bröst. Efter några dagar åkte hon till sjukhus.

- Jag fick en chock när de spanska läkarna sa vad det var. Bara ordet CANCER var en dödsdom för mig. Jag var övertygad om att jag bara hade månader kvar.

Svårast blev att berätta för dottern Natasha, då 17 år. Ludmila gruvade sig i flera dagar.

"Allt var svart"

- Hon tog det precis som jag. Hon trodde det var en dödsdom. Det var fruktansvärt svårt. Allting var bara svart.

Familjen åkte hem till Sverige. Ludmila skrevs in på Radiumhemmet i Solna. Hon är oändligt tacksam över hur läkarna behandlade henne. Några har hon fortfarande kontakt med.

- De förklarade snabbt för mig hur goda mina överlevnadschanser var. De peppade mig psykologiskt. Jag började faktiskt må lite bättre, trots att jag fick besked om att de skulle tvingas ta bort mitt högra bröst och att jag skulle få cellgifter.

Operationen var tung men cellgiftbehandlingen svårast, berättar hon.

- Om Kylie Minogue måste gå genom samma behandling rekommenderar jag henne att inte använda ismössan. Det var rena tortyren. Hon ska inte plåga sig. Det är jobbigt nog ändå.

Upptäcktes tidigt

Ismössan används för att kyla ned hårcellerna på huvudet så kraftigt att cellgifterna inte kan tränga in och orsaka håravfall.

- Kylie Minogues cancer verkar ha upptäckts i ett tidigt skede. Jag är säker på att hon klarar det och att livet går tillbaka till det normala. Och när det gäller bröst verkar man ju kunna ordna allt i dag, säger hon och skrattar.

- Jag födde Elias efter min sjukdom. I dag tänker jag inte ens på att jag haft bröstcancer. Inte ens min bröstprotes får mig att tänka på det, säger Ludmila Engquist, 41.

Hon säger att man inte ska ge upp utan kämpa.

Något positivt förde sjukdomen ändå med sig.

- Jag och Johan kom varandra närmare än någonsin. Vi tvekade aldrig att skaffa barn efter sjukdomen.

Kvinnor under 40 som drabbas av cancer gör det oftast på grund av arv. Ludmilas far dog i prostatacancer när han var 57.

- Jag vet att flera släktingar fått cancer tidigt i sina liv. Natasha är 22. Vi har talat att hon måste börja genomgå mammografi tidigt.

Lennart Kasvi