5-åring hade lungor som en rökande pensionär

Orsak: mamman rökte ett paket om dagen

HÄLSA

Femåriga Sol fick andningssvårigheter och behövde opereras. Läkarna upptäckte då att hans lungor såg ut som en gammal rökares. Anledningen: hans mamma rökte ett paket om dagen.

Barnen tar skada även om de inte är i rummet när du röker.

Att passiv rökning är farligt känner de flesta till. Men att det kan gå så långt som för familjen Rickman trodde nog ingen.

Den brittiska fyrabarnsmamman Kelly Rickman, 23, rökte 20 cigaretter om dagen hemma. Sonen, Sol, som redan hade problem med halsen fick svårigheter att andas av all rök. När han senare behövde opereras gjorde läkarna en skrämmande upptäckt.

- De berättade för mig att hans lungor såg ut som hos en pensionär som rökt hela sitt liv, säger Kelly Rickman till Scotsman News.

”Förstod aldrig”

Hon beordrades att sluta med en gång. Nu låter hon inte någon röka nära sonen, vars hälsa har förbättrats markant sedan hon fimpade.

- Jag förstod aldrig att passiv rökning kunde göra sådan skada. När man ser att röken skadar ens barn på det sättet finns det ingen ursäkt – man måste göra något åt det.

Kelly berättade för läkarna att hon inte rökte i samma rum som barnen, utan i ett bredvid. De förklarade att det inte spelade någon roll, att hon var tvungen att sluta eller bara röka utomhus.

Ian Willmore, från Action on Smoking and Health, bekräftar hur farlig den passiva rökningen är.

- Bara för att du röker i ett annat rum i huset, betyder det inte att ingen skada är skedd. Att stänga dörren räcker inte, säger han till Scotsman News.

Lotta Zachrisson