Hur farligt är det att tatuera sig?

Läkaren: Vi vet för lite om skadorna på lång sikt

HÄLSA

Tänk till en extra gång innan du gör en tatuering.

Det rådet ger Birgit Eklund, läkare vid Gamla Stans Laser- och Kirurgmottagning.

– Om vi på 50-talet hade vetat hur farligt rökning är så hade det förbjudits, säger hon.

Foto: Calvin Klein
Fredrik Ljungberg och hans tatuering.

Järnoxid, nickel, bly, kadmium, kobolt. Det finns många främmande ämnen i tatueringsfärgerna.

Färgpigmentet lakas med tiden ur själva tatueringen och hamnar i lymfkörtlarna. Det är anledningen till att en tatuering efter hand blir lite daskig i färgerna.

Tänk efter före

Att bli blyförgiftad av sin tatuering - som Fredrik Ljungberg - är visserligen ovanligt. Men ett bra råd till den som vill tatuera sig är att tänka efter en extra gång, menar Birgit Eklund vid Gamla Stans Laser- och Kirurgmottagning i Stockholm.

– Vi vet inte vilka de långvariga konsekvenserna är, eftersom det är ofullständigt undersökt, säger hon till aftonbladet.se.

Stora, mörka ytor

Birgit Eklund anser att det går att dra paralleller mellan rökning och tatueringar. Hade vi vetat vad vi vet i dag på 1950-talet så hade rökning inte varit tillåten, säger hon.

Tatuerat oss har vi gjort sedan 4000 före Kristus. Men på senare år har tatueringstrenden formligen exploderat. Och de som tatuerar sig använder allt fler fäger - på allt större partier av kroppen.

– Man ser ofta folk med stora, mörka ytor, och större tatueringar ger större risker, säger Birgit Eklund.

Vissa färger är farligare än andra. Många är extra känsliga för gula och orange färger, eftersom de tycks ge upphov till allergier i högre grad.

Främmande ämnen

Birgit Eklund vill inte råda tatuerade som inte har några problem att ta bort sina tatueringar.

– Men min personliga åsikt är att jag inte förstår varför man ska tatuera sig. Jag tycker ju att man kan ifrågasätta varför man ska föra in främmande ämnen under huden.

Mia Carron