”Har aldrig hört talas om blyförgiftning”

Tatueraren om Ljungbergs sjukdom

HÄLSA

Peter Nyberg har arbetat som tatuerare i 14 år. Han ställer sig frågande inför uppgiften om Fredrik Ljungbergs blyförgiftning.

– Det är farligare att ta bussen till jobbet än att tatuera sig, säger han.

Tatueraren Peter Nyberg jobbar på Viking Tattoo Studio i Linköping, och sitter även i styrelsen för SPT, Sveriges Professionella Tatuerare. Han berättar att han under alla år som tatuerare har haft mindre än fem kunder som kommit tillbaka på grund av problem med sin nya tatuering.

– I samtliga fall har problemen varit övergående, säger han till aftonbladet.se.

Godkända färger

Peter Nyberg säger att lymfkörtlarna fungerar som kroppens sopstation, och de får ta hand om bland annat överskottspigmentet från tatueringar.

– Men det finns ingenting farligt i de färgerna. Jag kan givetvis inte svara för alla tatuerare, men alla SKA använda sig av färger som har godkänts av Kemikalieinspektionen.

I dag kan vem som helst öppna en studio och kalla sig tatuerare. Något de seriösa tatuerarna försöker motverka.

– Det är ju jättekonstigt eftersom vi jobbar med att sticka nålar i människor, säger Peter Nyberg.

Enligt honom tatuerar sig mellan 500 och 1 000 människor varje dag - bara i Sverige. Och han har aldrig ens hört talas om att man kan bli blyförgiftad av sin tatuering.

Annan förklaring

– Det måste finnas någon annan förklaring till det här. Det kan handla om att Ljungberg har en hennatatuering, eller att hans tatuerare har köpt ”egen” färg någonstans och kört in något giftigt i honom.

Att läkarna ställer sig skeptiska till tatueringar ingår i deras yrkesroll, anser Peter Nyberg. En läkare måste alltid varna när något är farligt - oavsett hur liten risken är.

– Det är farligt att dricka en öl också, och att andas luften i innerstäder, säger han.

– En tatuering är ett litet ingrepp och det innebär en liten risk, precis som väldigt mycket annat här i livet.

Mia Carron