– Var är det säkrast att tatuera sig?

Läkaren Birgit Eklund svarade på läsarnas frågor i chattet

HÄLSA

Ninni säger: Hej.

Jag har en tautering på vänster sida ovanför bröstet. Har aldrig haft några problem med den. Haft den i 4 år. Finns det risk att den påverka hjärtat eftersomsom den sitter ovanpå och är det "lätt" att ta bort den på ett sådant ställe?

Birgit Eklund säger: Hej

Det finns ingen anledning att tro att den skall påverka ditt hjärta. Du kan vara lugn. På bröstet skall man dock alltid vara försiktig att sätta en tatuering eftersom man lätt bildar sk keloider dvs fula ärr på bröstet. Det gör också att man bör vara lite försiktigare när man tar bort den.

Med vänlig hälsning

Birgit Eklund

Sanna säger: Om man ska tatuera sig, var är det säkrast?

Birgit Eklund säger: Hej

Man bör undvika bröstet och axlar, där är det störst risk för att det kan bli fult. Dessutom bör man undvika nedre delen av svanken eftersom det kan innebära att man kan vara tveksm till att lägga ryggbedövning vid ev förlossning.

Kia säger: Hej, jag gjorde en tatuering på Filippinerna och var jättenervös. Är det farligare att tatuera sig utomlands? Är det bättre kontroll här hemma?

Birgit Eklund säger: Hej,

Ja vi har bättre kontroll på pigmentet som används i Sverige än i vissa andra länder. Det är kemikalieinspektionen som ser till detta.

Maria säger: Jag undrar vad det är som gör att färgen fastnar i köttet och inte flyter ut under skinnet?

Birgit Eklund säger: Hej,

Färgen fastnar inte i "köttet" utan kapslar in sig i hudens celler framförallt de sk fibroblasterna. Överskottet som inte kapslat in sig transporteras bort med lymfan till lymfkörlarna.

Victor Bergöö säger: Har du några egna tatueringar?

Birgit Eklund säger: Nej.

Matte säger: Hur vanligt är det med problem, egentligen? Jag har haft mina i snart 20 år, och märker bara av dom när jag solat hårt, och då svider det ju ändå överallt :-)

Birgit Eklund säger: Det är mycket ovanligt med problem. Det förekommer allergier och sk granulom som är knölar i huden. Men ovanligt som sagt. Hur ovanligt finns dock inga säkra uppgifter på.

Terna säger: Hej, jag tänker tatuera mig och jag undrar om det är värt det?

Birgit Eklund säger: Det kan du bara bedöma själv.

maria säger: Hej! Jag går ofta på kontroller med magnetröntgen, kan man ha tatuering då? Skulle vilja skaffa men vågar inte, utifall man inte skulle kunna se riktigt klart om min sjukdom ändras då! Jag vill ju inte förvärra min sjukdom för en tatuerings skull!

Birgit Eklund säger: Det har förekommit diskussion om tatueringar vid magentröntgen och det beror på om det kan finnas metallpigment i tatueringen. Man har diskuterat risken med detta. Om du går ofta på dessa kontroller tycker jag du skall avstå från att tatuera dig.

Björn säger: Hej, jag har själv suttit tillsammans med SPT och försökt påverka Socialstyrelsen i många frågor rörande tatuering. Men de har alltid slagit dövörat till tyvärr. Jag vill bara understryka att det Peter Nyberg sade i artikeln på aftonbladet.se är helt korrekt. Media målar snabbt faan på väggen ungefär en gång per år. Jag har själv suttit i TV4 Nyhetsmorgon och pratat om piercing. Skönhetsoperationer med löjligt stora bröst med fruktansvärda risker är helt ok, men så fort det handlar om tatuering så är det plötsligt så illa. Alla tatuerare faller idag under Kemikalieinspektionens regler.

Birgit Eklund säger: Ja det är kemikalieinspektionen som har ansvaret för färgämnet. Medan nålar, sterilisering osv faller under Socialstyrelsen. Men jag är övertygad om att alla seriösa tatuerare följer de riktlinjer som finns utgivna för autklavering mm.

erik säger: Kan det vara direkt farligt att tatuera sig, alltså kan det hända nått under själva processen?

Birgit Eklund säger: Man kan som jag nämnde ovan få allergier mot färgämnet. Även "akut" allergi kan förekomma. Men det är ytterst ytterst ovanligt. Dessutom kan man få granulombildningar dvs knölar i huden, också detta mycket ovanligt. Sedan beror det lite på var man sätter sin tatuering. I USA exempelvisrapporterar man problem efter eyelinertatuering där pigmentet flutit ut under ögonlocket.

MAJBJOERN säger: Är det svårt/mycket arbete med att ta bort en tatuering?

Birgit Eklund säger: Man får göra upprepade behandlingar för att successivt bleka bort en tatuering. Hur många behandlingar som behövs beor på flera olika faktorer. Tatueringens ålder, färg (svart, grön ,röd osv), lokalisation mm. Du skall nog vara övertygad att du verkligen vill ha din tatuering "livet ut" när du sätter dit den. Det är enklast.

säger: Hej ville bara ställa en fråga till dig, vad jag har hört så ska den gula färgen i tatuering vara farlig, är detta sant. Britta.

Birgit Eklund säger: Det är just gult och orange som man rapporterat flest allergier på i USA.

Benny säger: Kan en granulombildning vara skadlig? Jag tror jag kan ha en. Skulle man behöva operera bort den?

Birgit Eklund säger: Nej, men den kan vara irriterande, ömmande, kliande och besvärlig.

Daniel säger: Vid Vilken ålder rekomenderar du att man gör sin första tatuering, om man nu vill ha en.

Birgit Eklund säger: Man skall alltid vara över 18 år. Sedan är det ju bäst om man gör den så sent i livet som möjligt för då kanske man har funderat igenom om man verkligen vill eller inte.

Pigvomit säger: Är det ändå inte så att allt i dagens samhälle ger cancer eller andra svåra skador? Borde vi människor inte hellre slappna av och leva livet istället för att oroa sig över alla saker som är farliga?

Birgit Eklund säger: Det finns det delade synpunkter på.

bea säger: Vad innehåller egentligen tatueringsfärgerna

Birgit Eklund säger: De innehåller olika färgpigment, både organiska och syntetiska. Färgpigmentet kan vara kobolt (blått) , kadmium (gult) järnoxid, titanoxid mm. Samt ibland förekommer bly, nickel.

KungFu säger: Jag har fått ett blåmärke strax ovanför en tatuering på armen som aldrig försvinner. Jag var på ultraljud men dom kunde inte se nåt utan sa att det förmodligen var ytliga blodkärl som brister då och då.

Birgit Eklund säger: Det går inte att svara på utan att att ha sett dig.

ARTIKELN HANDLAR OM