Så slipper du få rynkmage

Lyckad bantning kan ge oönskat resultat

1 av 3 | Foto: MATTIAS CARLSSON
MÄRKT AV BANTNINGen Modellen Linda Rosing har gått ner ordentligt i vikt den senaste tiden och det har satt sina spår. Men hon tänker inte operera sig för att bli av med rynkorna utan satsar på träning.
HÄLSA

Badsäsongen står för dörren och för oss som har långt kvar till bikiniformen brinner det i knutarna.

Men fem kilo mindre gör dig inte nödvändigtvis till strandens hetaste höna.

Har du otur kan en lyckad bantning ge dig rynkmage.

–?Huden är ett töjbart organ, det vet varje kvinna som varit gravid. När huden tänjer sig uppstår ett visst överskott, säger Per Hedén, plastikkirurg på Akademikliniken i Stockholm.

Slapp hud går i arv

Proffsbantaren Anna Nicole Smith, artisten Latoya Jackson och ex-modellen Janice Dickinson har alla visat upp magar med hud som varit ett par nummer för stora.

Det är hudens kvalitet som avgör om man drabbas eller inte. Det i sin tur är ärftligt.

Utöver magen är också ansiktet och låren i riskzonen för överskottshud. Men det finns sätt att minska risken, som till exempel att sköta sin hud noga och smörja in den. Bindvävsmassage kan också hjälpa huden att återhämta sig. Träning fungerar dock inte.

Kan inte tränas bort

–?Nej, på samma sätt som man aldrig kan grimasera bort överskottshud i ansiktet. Finns det hudöverskott så finns det. Då finns inte mycket annat att göra än att skära bort det eller acceptera det, säger Per Hedén.

Även Linda Rosing har drabbats av fenomenet. Hon har tappat rejält i vikt den senaste tiden, men skinnet har samma storlek som innan.

Första gången hon fick rynkor på magen var när hon hade fått barn, men hon tycker att träning har hjälpt henne.

Tänker inte operera

– Jag har kunnat få bort det med det. Jag har haft rutor på magen efter att jag födde barn. Det beror på vad du har för kropp, min kropp är van vid att träna så jag har lätt att få tillbaka mina magrutor.

Att göra en plastikoperation är inget alternativ för henne.

– Nej, gud nej, inte för det där heller.

6 tips

Eva Buskas

ARTIKELN HANDLAR OM