"Sola utan skydd - och SLIPP cancer"

Ny forskning: Solens strålar kan förhindra cancer

HÄLSA

Glöm parasollet och solskyddsfaktorn.

Nya studier visar att en stund i solen förhindrar hudcancer.

Foto: MAGNUS WENNMAN
sola sakta Forskaren Edward Giovannucci har kommit fram till att vitamin D, som man bland annat får av att sola, kan motverka olika typer av cancer. Han rekommenderar att vi solar 15 minuter i solen utan solskydd, några gånger i veckan.

Norska SMHI spår en solig och varm sommar för svenskarna. För vissa innebär det sköna stunder på stranden.

För andra ett evigt smörjande med sollotion och rädsla för hudcancer.

Färsk forskning

Men solens strålar är inte lika farliga som man tidigare trott. Nya rön visar att solning kan förhindra cancer - i stället för att orsaka sjukdomen.

Professor Edward Giovannucci vid Harvard-universitetet har presenterat resultatet av nya studier under en cancerkonferens i Anaheim, USA.

Lotion kan öka risken

På Karolinska sjukhusets hudklinik är man skeptisk.

-Studierna måste bekräftas och det tar flera år. Att sola är känt som den största riskfaktorn för hudcancer, säger Margareta Frohm Nilsson, biträdande överläkare.

Giovannucci hävdar att vitamin D, som man bland annat får av att sola, kan motverka olika typer av cancer. "Solskens-vitaminen" tillverkas av huden när den utsatts för ultraviolett strålning.

Under de tre senaste månaderna har fyra oberoende studier visat att vitaminen skyddar mot lymf-, prostata-, lung och hudcancer.

Sollotion har länge rekommenderats som skydd. Enligt Giovannucci ökar lotion i själva verket risken eftersom produktionen av vitamin D stoppas.

Men på hudkliniken på Karolinska sjukhuset råder man soldyrkare att fortsätta smörja in sig.

I väntan på att svenska forskare ska utreda saken.

Läkare tvivlar

-Att sola är fortfarande den största riskfaktorn för malignt melanom. Framtiden får visa om de nya rönen är trovärdiga. Jag har svårt att se att solning motverkar hudcancer, säger Margareta Frohm Nilsson, biträdande överläkare.

Professor Edward Giovannucci föreslår femton minuter i solen utan solskydd, några gånger i veckan.

Hudcancer ökar

Margareta Frohm Nilsson vill i stället varna för att sola utan solskyddsfaktor. Hon ser en skrämmande utveckling.

-Malignt melanom har ökat bland unga tjejer på senare år eftersom de solar mycket. Resorna går till Thailand och många är borta i flera veckor.

5 bästa soltipsen

Sofia Strandberg