”Ååå du kom på mig - jag har faktiskt rökt en cigg idag”

Fredrik Virtanen chattar om sin första nästan rökfria dag

HÄLSA
Foto: mattias carlsson
Fredrik Virtanen.

   Fredrik Virtanen säger: Hej! Jag har ätit lunch med min kompis Oisin på Söder. Nu lyssnar jag på William Shatners version av Puls "Common people" medan tvätten tvättar i tvättstugan. Jag ringde nyss mitt bredbandsbolag och berättade att jag får datatrafik i min vanliga telefonlur. De lovade att skicka en ny "splitter", vad nu det är.

Bilden här bredvid ser väldigt slirig ut. Togs en kväll i Kiev på Euroclub.

Jag har en snus under läppen. Hur är det med er?

ManhattanJohhny säger: Hur har nolltoleransen gått so far idag? Fräst, skällt och gormat ovanligt mycket? Kommer du verkligen kunna hålla dig till fredag kväll?

   Fredrik Virtanen säger: Åååå ja! Enda risken är möjligtvis om jag hänger med mina kära nöjesredaktions lilla fest på onsdag kväll. Då kanske jag tallar på förrådet av mina två paket cigg. Men jag tror inte det. I smyg har jag rent av en plan om att aldrig röka de där 2 paketen i helgen. Men det är bara i smyg det.

marre säger: Är det inte dags för en ny fimpa-film snart? Vill se hur du sitter hemma och svettas och är sluta-röka-sur och har abstinens-ångest! Hehe. Tänk att det är så kul att se andra plågas...

   Fredrik Virtanen säger: Hehe. Jo, egentligen. Problemet är att det tar rätt lång tid att göra de där filmerna och?tha jag är väldigt trött efter Kiev och den här bloggen och annat som ständigt jagar mig...och så har Andreas Thoresson på Aftonbladet-tv SNOTT min kamera. Men visst blir det fler filmer framöver.

Fan det är en jobbig måndag det här. Kallsvettas.

Linn säger: Du tippade rätt 3 i topp i Kiev. hur kunde du göra det? jag menar, Grekland var ju rätt given men Rumänien och vad det nu var mer som kom i topp... Varför trodde du på dem?

   Fredrik Virtanen säger: Oj, jag minns inte längre. jag tycker att vi lämnar schlagern bakom oss. För det här året.

Karin76 säger: Du har alltså inte rökt ett enda bloss idag? Ärligt? Hur mår du???

   Fredrik Virtanen säger: Fasen! FASEN var du tvungen att fråga det? Jag har faktiskt rökt en cigg. EN! Ååå du kom på mig. men det blir ingen mer. Jag kunde inte hålla mig efter kaffet! Skit!

Linus säger: La du av cold turkey i N.Y eller hur funkade det där att sluta? tror du det blir likadant när du slutar här?

   Fredrik Virtanen säger: Jag lade av väldigt tvärt. Med nikotuggummi.

Myran säger: Då säger att du skulle vinna all vadslagning lätt. Betyder det att du inte kommer fuska dig igenom sommaren? Eller är det bara ett smart sätt att slippa slå vad och fölora en massa pengar eftersom du vet att du kommer att grill-röka och festival-röka i alla fall några gånger? Heja dig!

   Fredrik Virtanen säger: Det är lite av varje egentligen. Om inte annat det rent administrativa eländet att inkassera de där 50000 pengarna från 50 människor med jiddriga mailadresser. och jo: det finns ju en överhängande risk att festivaler och grilljox i sommar kommer att tära på karaktären. Inledningsvis hade jag ju tänkt att fulröka lite i sommar och sedan helsluta i höst. men den här bloggen har gjort det omöjligt. jag har ögonen på mig! Alla jäklar frågar "eh hur går det med rökningen". Slutarökablogg = ett monster!

Tyra säger: Hur mår man när man röker 40 om dagen? Fungerar fortfarande andningsfunktionen?

   Fredrik Virtanen säger: Haha, nä till sist andas man BÄTTRE genom en cig. Liksom som genom ett sugrör.

ManhattanJohhny säger: Du snackade för länge sedan om en Virres indieblogg. När och var kommer den så man får börja läsa lite intressanta saker? Nu är du ju lite mesig.

   Fredrik Virtanen säger: Jag vget blogggen har varit lite kackig på sistone. Det fanns ingen tid eller datoruppkoppling i Kiev tyvärr. Hoppas dte blir bättre vad det lider snart igen. Indieblogg...kanske det blir. men redan denna tar ju knäcken av mig. VGi får se om jag fär nån extra lön för att göra den efter 5 juni?annars kanske jag startar en helt privat indieblogg. Den kan bli livsfarlig!

Mange säger: Mejlar folk fortfarande argt om din Kiev-krönika? Är det här största reaktionen du fått? Eller om inte, vad var det då du skrev?

   Fredrik Virtanen säger: Och har funnit masa saker genom åren. men det värsta i år var nog när jag tyckte att Peter Harrysson borde banta för att inte sprida budskapet om att det är okej o dö av hjärtsvikt. Ja, vissa mailar fortfarande. Det är tröttsamt. Skaffa er ett liv!

Jonas säger: Varför kom beslutet om att fimpa just nu efter Kiev?

   Fredrik Virtanen säger: Nä beslutet kom för länge sedan. Det är bara det att 1 juni nu ju närmar sig med mycket stora steg. 1 juni har alltid varit gränsen.

Superfemme säger: Hur sjutton ska man egentligen kunna bryta vanorna? Att inte ta en vänta-på-bussen-på-morgonen-cigg, att bara stå rätt och slätt upp och ner på krogen med ett ölglas och... ingenting. Hur gör man Fredrik?

   Fredrik Virtanen säger: Det är svårt. Det är väldigt väldigt svårt. Men vi måste. Vi vill inte dö. Vi vill inte stinka. Vi vill leva länge och rent! Som änglar i Stockholmskören on a highay to heaven.

Manowarge säger: Fredrik, vad hör du på för musik och vilket band är bäst?

   Fredrik Virtanen säger: Just nu spelas faktiskt "Blue eyes crying in the rain" med Willie Neklson. Min iTunes har valt den på randon. I övrigt gillar jag väldigt mycket olika. Sedan jag kom tillbaka till Stockholm har det blivit lite hippare elektrisk modern skit igen. Det blir så här. Ljudet av gatan är ju popelektro fortfarande. men annars: allt, alltid gubbrocken. Och gummrocken.

Smokey säger: Tjena fredde. Tack för ett bra initiativ. Du skrev en gång i tiden i aftonbladet va, appropå inget..? Vad är det egentligen som är så svårt? Tror det är missbruket i sig, inte själva ciggen. Jag slutade lätt. Varför inte missbruka tjejer eller glass eller nåt?

   Fredrik Virtanen säger: Jag missbrukar det mesta ju! Eller i alal fall överbrukar. Liksom växelbrukar. Som en bulimiker, tykcte Jona Simna. Men glass går bara inte. Inget fettigt. Tror jag gick upp några kilo pga alla fläskkottletter i Kiev (fläskkotletter är sinnesjukt stort där)

säger: hej jag ser dig RÖKA på bilden jag vill bara siga sluta med de nu!!!!!!!!

   Fredrik Virtanen säger: Japp. I will. Tack.

gusse säger: Varför testar du inte hypnos! En spröd form visserligen, men det fungerar på de flesta individer som kanske inte direkt vill sluta...

   Fredrik Virtanen säger: Hypnos schnypnos.

annapanna säger: Hej! Jag har inte rökt på 10 dagar och är jätte-stolt! Det som jag tycker är jobbigast är inte själva abstinensen utan rastlösheten. Vad har du tänkt dig att göra istället för att röka nu då? Man får ju en massa tid över! Lycka till!!

   Fredrik Virtanen säger: Jag veeeeet, det är abstinensen men mest nog rastlösheten. Detta ständiga behov av aktion. jag vet inte, testa valium?

2005 säger: Älskar du att röka?

   Fredrik Virtanen säger: Jag hatälskar det kan man väl säga. Det finns något väldigt coolt och livstilsartat förtjusande över det. men det är ju som att tycka att det är coolt på riktigt att dö av heroin om man är rockstjärna. Det är bara coolt i böckerna.

krille säger: varför tror du att du kan sluta röka?

   Fredrik Virtanen säger: För att ni kollar på mig. Och för att jkag vill. och för att staten hjälpt oss med ett rökförbud på alal ställen där det säljs käk.

Anna säger: på en skala 1-10, hur stor ångest har du inför 1 juni?

   Fredrik Virtanen säger: Blandat igen. Egentligen ser jag ju fram mot 1 juni. Utan 1 juni så hade jag inte lyckats. Jag lyckades ju ijnte förrän det blev förbud i New York. Men ändå: ångest: 7.

Kyle säger: Hur är egentligen kondisen hos en storrökare som du? Orkar du med alla saker en man bör orka med, kvinnor, dans och jagande av intevjuoffer? Skall du börja motionera nu samtidigt som rökstoppet?

   Fredrik Virtanen säger: nej för tusan. en sak i taget. men min kondis är inte direkt på elitidrotsnivå. men jag rör mig ju inte så mycket i hög hastighet så den duger. och den borde bli bättre efter slutarökandet.

tuttan säger: hejhej hur gör man för att sluta röka?? jag klarar ej det.. ge mej 1 tipps saå är du snäll

   Fredrik Virtanen säger: Du måste ge dig fan på det. och använda nikotinplåster/tuggummi eller liknande. och aldrig gå ut...

fimpen säger: röker du i bilen

   Fredrik Virtanen säger: Jag har ingen bil men när jag hade bil så gjorde jag det. Och när jag hyr. Som gammal sommarjobbande bilstädare kan jag ge ett tips: fimpa aldrig I bilen, fimpa utanför. Det är askandet/fimpandet som ger stinket.

`Krillo säger: Hallå Virtanen! Stod i samma kö på Kiew flygplats (sjukt bakis efter efterfesten på "Arena"! Klar "Lassie"!!, tufft att försöka låta bli ciggaretterna när de kostade runt 40-45kr limpan... Iaf för mig ;)

   Fredrik Virtanen säger: Visst var det. men den största skandalen var att d einte sålda kaviar. Och hade tre värdelösrt söliga säkerhetskontroller. Och såg du den irländske idioten som täbvlade för irland och försökte tränga sig fram genom att sjunga sånger på sin vidriga balalajka? hade velat slå ner han maffia style!

jenny säger: hej fredrik, grym blogg har du. håller också på att sluta röka och dethar lett till att jag börjat snusa hur gör du för att sluta? jag tror liksom att jag aldrig kommer att kunna dricka öl etc utan cigg.

   Fredrik Virtanen säger: Det kommer du visst. Efter ett tag saknar du inte ciggen. jag lovar. Och tänk på alla fördelar.

Johanna säger: ångrar du nu att nånsin började röka?

  Fredrik Virtanen säger: Ja herregud ja. Så himla idiotiskt. Man liksom måste ju LÄRA sig att börja röka. Ingen gillar det i början. Ett pajasartat ungdomsprojekt för att bli hipp i rökrutan eller nåt. Så jädra bakvänt.

Kyle säger: Du verkar ju vara ute och rumla en del på krogen, har du några bra raggningstips? Tror du det blir mycket löööve utanför ställena där alla röker?

   Fredrik Virtanen säger: Ja, i USA kallas det SMIRTING (smoking+flirting) på trottoarerna utanför barerna. Det blev det i new York. Och man träffade kompisar. Raggning är jag dålig på som fan. Ska bli bättre på det. fast det är...komplicerat...har en teori som jag ska skriva i på bloggen såfort jag kommit tillbaka mentalt i Sverige

pernilla säger: Är det verkligen sant att det tar 3-4 dagar och sedan är röksuget nästan helt borta?

   Fredrik Virtanen säger: Ja det fysiska, enligt läkare och såna. Sedan har man ju ett mentalt sug. Rastlöshet och sånt, att slå ihjäl tiden, att ta en paus från nåt annat med en cigg. Allt det där.

Yes sir säger: Gött å fimpa, men ja vet att du har en passion till. Musik, så ja har ett tips på en fantastisk låt Imogen Heap - Hide and Seek! Måste väl ställa en dum fråga också, vilken sort rökte du tidigare?

   Fredrik Virtanen säger: Ska kolla in låten. Camel Lights.

Ingela säger: Att sluta röka är inte svårt...men livet blir lite trist...nästan deppigt

  Fredrik Virtanen säger: Ja lite så är det faktiskt. Fast vi måste tänka mer långsiktigt, elelr hur? Och på dem som älskar oss och vill ha oss vid liv så länge de kan?

Anna säger: högre åldersgräns på cigaretter - ja eller nej?

   Fredrik Virtanen säger: Ja, faktiskt. Jag har blivit gammal och konservativ tammefan. Barn som röker ska bekämpas - ägven meed regelverk och lagar. Den åsikten hade jag fått spader över för 5 år sedan tror jag...

Moderator säger: Slut på chatten. Fortsätt att läsa Fredriks blogg och FIMPA!-sajten. Vi hinner med en chatt till nästa vecka innan 1 juni är här.

   Fredrik Virtanen säger: hej och tack. Nöjet var på min sida, gullungar!

ARTIKELN HANDLAR OM