”Det känns så tomt att tänka att man aldrig mer ska röka”

Sluta-röka-coachen Teresa chattar med läsarna om att fimpa

HÄLSA
Sluta-röka-coachen Teresa Hoikkaniemi.

Linn säger: Har följt Isabelle med spänning. Tror du att hon klarar att fimpa? Är det vanlgit att må så dåligt som hon gör nu?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej Linn! Ja hon har verkligen fått det det besvärligt, men hon är så bestämd att jag tror på att hon klarar detta! Det är vanligt med abstinens besvär, hur de känns är väldigt individuellt.

SVEN säger: hEJ, Jag feströker ibland. det blir kanske fem cigg/månad. Är det ofarligt eller måste jag sluta?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej Sven! Varje cigarett skadar, men om du måste sluta kan bara du själv avgöra.

Johan säger: Har läst att det är lätt att dra ner sitt rökande till 5 per dag, men att det är sen det svåra kommer. Stämmer det?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Många brukar tycka att det är svårt att släppa taget om de sista. Tror att det är lite så att när man har trappat ner så mycket och varit duktig, kommer andra tankar upp som att, "nu har jag ju varit så här duktig, 5 om dagen kan ju inte vara så farligt".

kanalje säger: vissa säger att man går upp i vikt av att sluta röka. beror inte det bara på att man börjar stoppa i sig en massa godis istället för att ta till cigaretterna?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Går man upp mer än 3-5 kg så beror det oftast på att man äter mer och fel saker. Ämnesomsättningen sjunker när man slutar röka, så egentligen är det så att en rökare är 3-5 kilos underviktig i förhållande till hur han/hon lever.

lina säger: Går det verkligen att sluta på en vecka, om man har rökt i 20 år?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Visst går det, men det kan vara väldigt tufft. Viss sluta på en dag, bara av att plötsligt få en stark motivation, eller att de bara plötsligt känner att "nu får det vara nog".

Dejan säger: Stämmer det att snus är farligare än cigaretter?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Snus har man forskat för lite om för att veta exakt vad det ger för skador, snus innehåller mer nikotin och kan ge ett kraftigare beronde. Men om det är farligare så skulle jag idag säga nej.

Catti säger: Hej! Jag har inte rökt sen i söndags. Tycker det jobbigaste är att tänka att man aldrig mer ska röka, att det känns så tomt och tråkigt på nåt sätt. Hur ska jag komma förbi dessa tankar?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej Catti! Grattis grattis!! Vad du är duktig! Ja att tänka "aldrig mer" är rätt trist och nästan omöjlig, tänk istället att varje dag du inte röker är en stor vinst!

eric säger: hur kan man göra för att få en gammal 60årig dam att sluta röka, inget verkar bita på henne!?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Beslutet måste komma från henne själv. Det du och vi andra i omgivningen kan göra är att stötta och finnas till den dagen de som fimpar vill ha vårat stöd. Du kan fråga henne om det finns något som skulle kulla öka hennes motivation till att sluta.

ketty säger: när brukar det största "suget " efter ciggaretter komma?

har själv hållt uppe nu ngra dagar, men känner ännu inget oövervinnerligt rökbehov

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej Ketty! Vad bra att det går bra för dig, grattis. Vänta inte på att det ska bli jobbigt, för vissa blir det aldrig jobbigt. Men visst är d ändå så att de flesta får suget när de utsätts för sina risksituationer. När var det jätteviktigt/gott att röka?

rökare 43 säger: Hej, jag röker ca 2 paket om dagen och jag vet att jag borde sluta men jag kan inte...vad ska jag göra???

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej! Vad bra att du nu börjat fundera på att sluta. Försök att göra en plan för dig själv. Vad tror du skulle kunna hjälpa dig? Vill du ha hjälp och stöd kan du ringa till Sluta-röka-linjen 020-840000, eller fråga på din VC om de har någon som kan hjälpa dig.

kicki säger: nämen nu har jag varit rökfri i två veckor och nu vill jag inte längre. Eller det är klart jag vill egentligen men har sådant sug. Vad göra?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej Kicki! Låter som att din motivation håller på att sjunka, detta är vanligt efter ett tag. Försök att påminna dig om varför du gör detta? Vad vinner du på att sluta röka??

HipPie säger: Hej. Jag brukar feströka, o sedan några dagar efter så känner jag ett sug efter det, håller jag på att bli beroende då ? :/

   Teresa Hoikkaniemi säger: Ja jag tycker att det låter som att du håller på att trappa upp ditt beroende.

emma säger: hej jag bara undrar om tuggumi som reklameras nicorett jag har tuggat på de länge och de hjälper mig inget då blir jag mer sugen på en cigg utav dom tuggumin och förklara för mig varför de e så?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Nikotinläkemedel kan vara till en stor hjälp, de tar bort udden av abstinensen. Förutsatt att du använder dem på rätt sätt. Din egen motivation är ändå det som är a och o. Låter som att nikotintuggummi inte passar just dig. Kan du hitta någon annan beredningsform som skulle passa dig? Tar du tillräckligt många/dag? Man brukar rek 6-8 om dagen.

Annie säger: Hej! Slutade röka med hjälp av Zyban, men när dom var slut kom begäret som ett brev på posten... Började röka igen, vill gärna sluta, är Zyban en bra hjälp?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Det låter som att du fick bra hjälp av zyban men att du skulle ha behövt en kur till. Zyban är som nikotinläkemedel en hjälp på vägen. Vad var det som hände? Kunde du ha förhindrat detta på något sätt? Något du kan förändra till ditt nästa försök.

   Teresa Hoikkaniemi säger: Tack själv, ha det så bra alla. Ge inte upp, det finns inga hopplösa fall!

ARTIKELN HANDLAR OM