Rökstopp i Norge fick inte många att fimpa

Ett år efter rökförbudet summerar norrmännen resultatet

HÄLSA

Om fyra dagar blir det rökfritt på svenska krogar. I Norge, där de införde rökstopp på krogen redan 2004, sitter de med facit i hand. Förbudet har inte haft en tydlig effekt på rökandet, i stället har antalet uteserveringar ökat markant.

Foto: frida hedberg
snart en ovanlig syn Onsdagen den 1 juni blir det rökfritt på krogen i Sverige. Norge införde förbud för ett år sedan och stoppet har inte riktigt haft den effekt på rökning som man önskade.

Rökförbudet på krogen i Norge var bra för både gäster och personal, men någon tydlig effekt på rökandet hade det inte. Det visar en norsk rapport, som summerar det första året efter rökstoppet.

– Rökstoppet har inte synts i rökstatistiken. Färre har slutat att röka än förespråkarna hoppats på, säger Karl Erik Lund vid norska statens institut för forskning av berusningsmedel till tidningen Verdens Gang.

Även om norrmännen fortfarande röker så röker de flesta lite mindre än tidigare. Försäljningen av cigaretter har minskade med nära 5 procent, från cirka 1900 ton till 1800 ton de första månaderna efter rökförbudet infördes. Försäljningen av tobak gick ner med hela 27 procent. Tobaksindustrin säger dock att det inte beror på rökstoppet, utan på att priserna höjdes i början av 2004.

Feströkarna röker lite mindre

I bakvattnet av rökförbudet ökade försäljningen av snus med 25 procent. Enligt rapporten har feströkarna minskat sin konsumtion med i snitt 1,5 cigaretter om dagen - från drygt 14,7 till 13,3 cigaretter om dagen. Social- och hälsoförvaltningen i Norge säger att det beror på för dålig information om hur man kan sluta röka. Karl Erik Lund påpekar dock för Verdens Gang att läkemedelsföretag gjorde mycket reklam för sina sluta-röka-produkter både före och efter stoppet.

Bland den norska befolkningen totalt sade många att de ville sluta röka, men få gjorde verklighet av löftet.

– Rökförbudet motiverade människor att sluta på samma sätt som folk lovar att sluta på nyårsafton, men det höll inte längre än en vecka, konstaterar Karl Erik Lund.

Fler uteserveringar i sommar

En oväntad bieffekt av rökförbudet är att antalet uteserveringar ökat markant i Norge. Eftersom man bara får röka utomhus har många restauranger ansökt om tillstånd för uteserveringar. I Stavanger fanns det för två år sedan 16 uteserveringar, idag är det över 30 stycken. I Oslo kan du välja mellan 700 utepubar i sommar.

I Tromsø menar man på kommunen att det är bättre att rökarna stannar på uteserveringarna än tvingas ut på gatan för att ta ett bloss.

– Det skapade en del trafikfarliga situationer, säger Sture Medby från Tromsø kommun.

Therese Holmberg