Färdig mat – fetare än du tror

HÄLSA

Färdiglagad mat kan vara en kalorifälla.

Ny forskning visar att 20 procent av produkterna innehåller betydligt mer fett och socker än vad tillverkaren uppger.

Foto: Henry Lundholm
Mackor har ofta fler kalorier än tillverkarna påstår.

Bantare som räknar kalorier genom att kolla märkningen på färdiglagad mat kan bli lurade.

Siffrorna underdrivs

I Storbritannien har tillverkarna tillstånd att överskrida, eller underskrida, näringsdeklarationen med 20 procent. I Sverige är motsvarande siffra 15 procent enligt regler från 1993.

En studie som brittiska livsmedelsverket genomfört i hela landet visar att tillverkarna oftast tar till i underkant i näringsdeklarationen.

Störst felmarginal finns bland smörgåsar och färdiglagad mat.

”Naturlig variation”

Tillverkarna hävdar att de behöver variationen för att kunna räkna in kalorivärdet på naturliga ingredienser.

– Det är rimligt. I växtriket har alla råvaror en stor variation, kött kan variera i fettinnehåll och sedan påverkar precisionen när man lagar maten och portioneringen, säger Åke Bruce, professor i tillämpad näringslära på Livsmedelsverket.

Annika Sohlander