”Du som röker får inte böter”

Så här säger nya lagen

HÄLSA

■ ■ Sara Sundquist, handläggare i branschfrågor vid SHR, Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, reder ut vad som gäller när de nya reglerna börjar från 1 juni.

Hur sker övergången till de nya reglerna vid midnatt?

-Jag skulle tro att man generellt väljer att ha det från när man öppnar. Jag tror att många kommer att tycka det är svårt att införa stoppet under natten till onsdag, stänga av musiken och säga att "nu fimpar alla".

Vad händer om jag röker på krogen efter 1 juni?

-Då blir du tillsagd att fimpa. Men du som röker kan inte få böter eller straffas på något sätt. Men om du låter bli att lyda kan du bli utkastad.

Hur gör jag om jag vill röka och dricka min öl samtidigt?

- Då får du stanna hemma. Eller gå ut på krogens uteservering, där kan du ta en cigarett och en öl. Men om du ska vara inomhus går det inte.

Om krogen har rökrum, varför får jag inte ta med mig ölen dit?

-Det är för att personalen i största möjliga mån ska slippa gå in i rökrummet. De ska inte behöva gå in dit ens för att plocka glas.

Vem ska se till att ingen av gästerna röker?

- Krögarna måste se till att det inte röks på krogen och om de struntar i det kan de bli ålagda att betala vite. Det kommer säkert att ske stickkontroller och det är kommunen som är ansvarig för dem.

Kommer fler krogar att ha uteservering hela året?

-Det kan nog bli så. Är det en bakgård är det säkert inga bekymmer, men om det är i en stad där serveringen är på en gata är det svårare eftersom det ska gå att röja snö exempelvis. Om man måste söka tillstånd för att få ha uteservering beror helt på vem som äger marken.

Finns det regler för var man får röka även på uteserveringen?

- Nej. Det kommer inte att finnas rökfria bord. Tanken är att luften på uteserveringen ska vara av utomhuskvalité och röken ska därför försvinna snabbt. Uteserveringen får ha tak, men får inte vara inbyggd med fyra väggar och tak. Så länge luften håller utomhuskvalité är det godkänt.

Kommer någon krog att få dispens från förbudet?

-Nej.

Får man röka om man till exempel abonnerat en restaurang?

- Nej.

Tomas Kvarnkullen