Så rustar krogarna inför rökstoppet i kväll

Rökarna får gå ut - restaurangerna målar om

HÄLSA

På onsdag gäller det. Då blir det förbjudet att röka på barer, fik och restauranger. Aftonbladet har gjort en rundringning och frågat hur krogarna rustar inför rökstoppet.

Foto: per björn
På restaurang Kvarnen i Stockholm kommer det att bli kaotiskt när folk vill ut och röka.

Nej till rökrum. Bävan inför kaos när vakterna ska hålla reda på vilka som bara har varit ute och tagit ett bloss och vilka som försöker smita in. Det är sammanfattningen av Aftonbladets rundringning till tio krogar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

”Värre lukta persika”

Många bekymrar sig för att grannarna ska klaga när gästerna står ute på gatan och bolmar. Få tror på ryktet om ökad svettlukt när rökstanken försvinner.

- Det har ringt massa företag och erbjudit sig att installera olika doftprylar i lokalen, säger ansvarige på Brogatan i Malmö. Men det stinker ju inte på pendeltåg, så varför skulle det göra det här inne? Dessutom tycker jag att det är värre om det luktar persika i hela baren, det är ju bara äckligt.

- Vi har hört oss för och konstaterat att det enda land som verkar ha det problemet är Norge, så vi har dragit slutsatsen att det är norrmän som luktar illa, skämtar en annan krögare.

Måla om

Annars varierar förberedelserna mycket. Vissa ska passa på att måla om sina nikotinskadade väggar, andra ska skänka askfat till rökande stammisar och vissa har redan smygbörjat med rökförbud och tycker att det inte blir någon stor förändring.

- Vi har haft rökfritt på somrarna i flera år, så vi behöver inte rusta på något särskilt sätt, säger personalen på Magnus & Magnus i Göteborg.

Terri Herrera Eriksson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM