EU-kampanj ska få unga att fimpa

Folkhälsoministern Morgan Johansson: Vi ska sätta bilden att det är ute att röka

HÄLSA

Stockholm

Rökstopp på krogen gäller från och med onsdagen.

Samtidigt passar EU på att rulla i gång sin nya antirök-kampanj i Sverige.

Från och med onsdagen den 1 juni är det färdigrökt på krogen.

Nu gäller alltså det sedan länge aviserade rökförbudet på svenska serveringsställen. Rökstoppet gäller alla inomhuslokaler där mat och dryck serveras – från konditorier till nattklubbar.

Samtidigt rullar nu EU-kommissionen i gång sin antirök-kampanj ”Help” i Sverige.

Tv-reklam där cigaretter bytts ut mot störande party-tutor, en informations- och diskussionssajt på internet om rökningens skador, samt ett nytt ungdomsparlament i Bryssel där unga från samtliga EU-länder ska diskutera tobaksfrågor – så lyder bärande inslag i ”Help”.

Satsar 650 miljoner

Totalt satsar EU 72 miljoner euro, eller motsvarande runt 650 miljoner kronor, på kampanjen som ska täcka in samtliga 25 EU-länder fram till år 2008.

”Help” ska främst fungera som ett stöd till nationella kampanjer och tanken är få främst ungdomar och unga vuxna att sluta röka eller låta bli att börja.

– Jag tror att det är viktigt att tala ett språk som går fram till unga och därför har vi tagit hjälp av de unga själva. Vi hoppas att budskapet ska bli droppen som får dem att inte börja röka, säger Marko Määttä, samordnare för den svenska delkampanjen med Statens folkhälsoinstitut, A Non Smoking Generation och Läkare mot tobak som nyckelaktörer.

”Draghjälp”

Folkhälsominister Morgan Johansson är nöjd med tajmningen för ”Help” i Sverige.

– Det blir en bra draghjälp i det opinionsbildande arbetet. Jag tror att vi bör försöka satsa på att sätta bilden att det är ute att röka. Sen kommer rökförbudet att göra sin del, vi vet att många unga börjar röka på kaféer eller på diskon, säger han till TT.

I Sverige beräknas varje år runt 6400 personer dö i förtid av egen rökning och ytterligare minst 500 dö av passiv rökning. För EU totalt anses rökningen kräva totalt 650000 människors liv varje år.

Petter Forslund/TT