En stor stark och ett plåster, tack

Nikotinmedel kan börja säljas på krogen

HÄLSA

Kommer du att drabbas av nikotinabstinens nu när det blir förbjudet att röka på restauranger och barer? Då kommer EU-domstolens nej till Apotekets monopol som en räddning. Det kan betyda att du i framtiden kan köpa nikotintuggummin och plåster direkt på krogen.

Köpa nikotinplåster direkt i baren kanske kan hjälpa den röksugne.

I dag underkändes Apotekets monopol av EU och vid midnatt blir det förbjudet att röka på Sveriges krogar. För läkemedelsbolagen är det ett gyllene tillfälle att få möjlighet att sälja tuggummin och plåster för alla röksugna direkt i restaurangerna och barerna.

- Vi behöver få en möjlighet at möta rökaren på de ställen där rökaren normalt finns och kunna sälja våra produkter där snus och tobak säljs, säger Maria Lohm, marknadschef på Nicorette till Sveriges radio.

Kan dröja

Hittills har det bara gått att köpa nikotinmedel på Apoteket, men dagens beslut öppnar för möjligheten att sälja produkterna på andra ställen som livsmedelsbutiker och restauranger. Men beslutet kan dröja.

- Som det är nu får vi snällt sitta och vänta. Beslutet ska tolkas och bedömas och man ska komma fram till vad det innebär, säger Elisabeth Sahlberg, informationschef för receptfria läkemedel på Pfizer till aftonbladet.se.

Hon poängterar att Pfizer avstår från att göra någon egen tolkning och de tänker inte börja sälja medlen vilt nu. Men hon är positiv till att kunna sälja nikotinläkemedlen på fler ställen än Apoteket.

- Nicorette ökar chanserna att bli rökfri och om vi skulle ha möjlighet att sälja det på restauranger så ser vi det som något positivt. Det är en bra insats för folkhälsan, säger Sahlberg.

Lotta Zachrisson

ARTIKELN HANDLAR OM