Kanske läge att fimpa nu, Linda?

Stjärnorna bolmar på trots rökförbudet – och svenska ungdomar följer efter

HÄLSA

Nu har vi rökförbud på krogen - och om vissa antirök-organisationer får sin vilja igenom kommer även filmbranschen att fimpa för gott.

Nya undersökningar visar nämligen att bolmande förebilder på film får fler ungdomar att börja röka än man tidigare trott.

I Sverige tror man att dokusåporna är den stora skurken.

Foto: Lars Rosengren
Linda Rosing drog sig inte för att röka under sin medverkan i Big Brother.

Hur kan en äcklig ovana som rökning verka så rykande het på film? Tja, en orsak är förstås att verkligheten är långt borta när vi ser på film och tv. Den vita duken kan inte förmedla lukten av gamla fimpar i ett överfullt askfat och storrökare som Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) i ”Sex and the City” har förstås varken nikotingula tänder eller de typiska rökarrynkorna på överläppen. Rökning ser också väldigt gott ut på film: man tar en cigg för att koppla av efter ett väl förrättat dagsverke, som att ha räddat världen eller haft fantastisk sex.

Dokusåporna påverkar

Idag är tobaksrökningen ett större tabu än sex i samhället. Därför är det antihjältarna och rebellerna som röker på film - som Keanu Reeves kedjerökande Constantine i årets storfilm med samma namn. För att röka måste man vara dödsföraktande. Och helt strunta i andras åsikter.

Ungdomar tar efter

Det här påverkar ungdomar i större utsträckning än man tidigare trott. 2003 publicerade tidningen New Scientist en undersökning som visade att tonåringar som såg filmer med mycket rök var tre gånger så benägna att själva börja röka som de tonåringar som såg filmer utan rökande rollfigurer. Rapporter som denna har fått vissa brittiska och amerikanska anti-rök-aktivister att kräva att filmer med rökande karaktärer automatiskt ska barnförbjudas.

– Allt vi begär är att Hollywood ska ta rökning på samma allvar som stötande språk och nakenhet", säger Stanton Glantz, professor i medicin vid California University till tidningen The Sun.

Dokusåpor ger fel bild

Anna Östbom på Folkhälsoinstitutet menar att i Sverige påverkar dokusåporna ungdomar i hög grad. Undersökningar visar att sjätteklassare tror att rökning är mycket vanligare än det i själva verket är. Något som säkert till stor del beror på att det blossas ofriskt i varenda svensk dokusåpa.

- Jag misstänker att svensk tobaksindustri sponsrar vissa dokusåpor men det är inget jag kan bevisa, säger hon.

Hjärt-Lungfondens dåvarande ansvariga för tobaksprevention, Annette Jansson, skrev 2004 ett öppet brev med rubriken "Går TV4 tobaksindustrins ärenden?" till TV4:s vd Jan Scherman angående Farmen Skärgården.

"I premiäravsnittet framställdes vid flera tillfällen cigariller och cigarrer i snygg ljussättning i en underbar miljö och i en snygg killes hand. Detta sätt att exponera tobak har sedan fortsatt avsnitt efter avsnitt.", skrev hon bland annat. Sedan dess har dokusåpor som Paradise Hotel och Big Brother kritiserats hårt för den flitiga förekomsten av alkohol och tobak.

...och här blossas det på bio och tv

Mats Strandberg