Päronformade kvinnor lever längre

Fett på höfter och lår ofarligt

HÄLSA

Det är skillnad på fett och fett. Sitter det på magen – inte bra. Men sitter det på höfter och lår – ingen fara, snarare tvärtom.

– Människor med breda höfter och tjocka lår lever längre, skriver en dansk professor i näringslära i Ekstrabladet.

Foto: Dynamic graphics
Smal midja, bred rumpa – den klassiska, kvinnliga päronformen är ett sundhetstecken.

Att vara tjock förknippar många med ohälsa. Och bukfetma är inte nyttigt, det kan bidra till diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar.

Men allt fett är inte farligt – det beror på var på kroppen det sitter. Det visar forskning från Sverige, Danmark, USA och Japan.

En svensk undersökning visade att kvinnors vikt eller midjemått inte hade något samband med hur länge de levde. Däremot fanns det ett överraskande samband mellan höftomfång och livslängd: kvinnor med breda höfter och tjocka lår levde längre, skriver danska Ekstrabladet. Den klassiska, kvinnliga päronfiguren, med smal midja och breda höfter, är alltså ett hälsotecken.

Nytt hormon

Nu tog danska forskare vid, och upptäckte att fettcellerna på höfter och lår var av en annan sort än de i buken.

– Det visade sig att ju mer fett på lår och höfter, desto lägre blodsockernivåer och lägre risk för såväl diabetes som hjärt- och kärlsjukdomar, skriver professor Arne Astrup, som lett det danska forskningsprojektet, i Ekstrabladet.

Samtidigt upptäckte amerikanska och japanska forskare ett nytt hormon, adiponektin, som produceras av alla fettceller. Adiponektin bidrar just till att sänka blodsocker, kolestorolvärden och blodtryck – och personer med päronfigur har högre värden av adiponektin än de vars kilon snarare sitter på magen.

Slipp bantningen

De nya upptäckterna har gjort att amerikanska forskare nu har börjat arbeta med en medicin som ska motverka diabetes 2 och hjärt- och kärlsjukdomar hos överviktiga. Den skulle göra att man kunde vara tjock – och frisk.

– Om den här medicinen blir verklighet så slipper överviktiga de ständiga bantningskurerna, skriver professor Astrup.

Läs också

Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM