"Ljuset påverkar vår dygnsrytm"

Miljöpsykologen Thorbjörn Laike chattade med Aftonbladets läsare

HÄLSA

Thorbjörn Laike säger: Hej!

Nu är jag på plats och beredd att svara på era frågor.

Lisen säger: Varför blir man tröttare på hösten?

Thorbjörn Laike säger: Bor man långt från ekvatorn blir dagen kortare på hösten, men vi fortsätter att stiga upp vid samma tid. Detta gör att vi inte får något dagsljus på morgonen, vilket påverkar vår dygnsrytm. Vi behöver ljuset för att ställa vår biologiska klocka rätt.

Laura säger: Jag är vansinnigt trött på morgonen, och det blir bara värre och värre ju närmare jul vi kommer. Något tips om hur jag ska komma ur sängen?

Thorbjörn Laike säger: Det är bra att få ljus på morgonen, speciellt om du är kvällsmänniska. Du kan också försöka med att gå och lägga dig vid samma tid varje kväll, och då gärna lite tidigare än du brukar.

Stig säger: Min tonårsson kan sova hur länge som helst. Är det åldern eller årstiden?

Thorbjörn Laike säger: När det gäller tonåringar spelar åldern en roll. Det är först när man är vuxen som den biologiska klockan fungerar helt som jag beskrivit. Det är därför en naturlig trötthet hos tonåringarna.

JK säger: Jag är mycket tröttare på våren än på hösten. Är inte det konstigt, med tanke på ljus och sådant?

Thorbjörn Laike säger: Det finns årstidsrelaterade problem vid alla årstider. Den vanligaste formen är vintertröttheten, därefter de som är trötta på hösten. Sedan finns det en grupp som du då tillhör som blir trött när ljuset kommer tillbaka. Vi känner inte till mekanismerna bakom detta, men den hypotes som ofta framförs är att just den snabba omställningen från lite till mycket dagsljus påverkar vissa människor mer.

Elsa säger: Ibland hör man folk som säger att vi inte borde jobba när det är mörkt. Vad tycker du om det?

Thorbjörn Laike säger: Det är ofrånkomligt att en del av oss måste jobba när det är mörkt. Det är då extra viktigt att man skapar förutsättningar som är så bra som möjligt, dvs att man har möjlighet till rejält upplysta lokaler om man arbetar nattetid. Naturligtvis är det då också viktigt att man har möjlighet till mörker när man skall vila.

Bianco säger: Är vi nordbor tysta och tillbakadragna på grund av att vi får litet ljus (sol)? Det verkar så, vi lever ju upp på sommaren, även fast det inte behöver vara speciellt varmt.

Thorbjörn Laike säger: Detta ligger lite utanför mitt kompetensområde och är snarare en fråga för etnologer, men det kan ju vara så att ljuset är en bidragande faktor, men det handlar nog också om att det är kallt, vi vistas inte så mycket utomhus m.m. Vi har i vår forskning sett att vi är mindre sociala under den mörka årstiden.

manne säger: Hur funkar egentligen ljusterapi?

Thorbjörn Laike säger: Det fungerar på samma sätt som dagsljus. Det ställer den biologiska klockan rätt på morgonen. Man ger tillräckligt mycket ljus. Att vanligt konstljus från glödlampor och lysrör inte räcker till beror på att vi inte behöver så mycket ljus för att se och arbeta.

catharina säger: Hej, är en tjej på 40 som fick diagnos utmattningsdepprision för 1 1/2 år sedan. Jag äter antidepressiv medicin, men har bivit håglös, gråter lätt och är allmänt deppig. Är det en höstdepression och är det vanligt fast man går på medicin?

Thorbjörn Laike säger: Jag kan inte svara på om det är en höstdepression. Du bör ta upp den frågan med din behandlande läkare.

Bine säger: Om det inte hjälper går upp samma tid lägger sig vid samma tid... är jätte trött ändå. Vad gör man?

Thorbjörn Laike säger: Du måste också få tillräckligt med ljus på morgonen, dvs komma ut när solen kommit upp och vistas ute 30-45 minuter, detta under förutsättning att du är kvällsmänniska. Är du morgonpigg skall du gå ut på eftermiddagen.

björne säger: Jag är ett ljushuvud, så jag blir aldrig trött. Till frågan: Hur stor mängd ljus behöver man varje dag?

Thorbjörn Laike säger: Den exakta nivån känner vi inte till. Vi vet att den rekommenderade nivån för att se att arbeta med normalt kontorsarbete, 500 lux, är en för låg nivå. Om man ser till resultaten från ett flertal studier ligger nivån kring 1500 lux. Till detta kommer dock varifrån ljuset kommer och vilken tid på dygnet man får ljuset.

Moderator säger: Hej alla, nu kommer sista frågan.

Mia säger: Har hört att man borde på andra sidan jordklotet typ Australien om man är morgontrött...Stämmer det? Vänds det rätt då?

Thorbjörn Laike säger: Nej, det stämmer inte, man har samma situation på södra halvklotet, men allt är förskjutet 6 månader. Där har man sommar i december och vinter i juli. Problemet med ljustillgång långt från ekvatorn blir de samma som här men med sex månaders förskjutning. Det finns dock inte så många som bor väldigt långt från ekvatorn på södra halvklotet. Detta var den sista frågan och jag får tacka så mycket för alla de intressanta frågorna som jag har försökt besvara så bra jag har kunnat.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för i dag. Tack alla som har chattat, och tack Thorbjörn Laike.

ARTIKELN HANDLAR OM