”Mat-Tina är ett hot mot hälsan”

Professor rasar mot hennes saltande

HÄLSA

Nu går Livsmedelsverket till hårt angrepp mot kock-Tina i tv.

Hon pekas ut som ett hot mot folkhälsan.

– Hon saltar för mycket i maten, säger professor Åke Bruce.

Foto: OSKAR LÜRÉN, ANDREAS LUNDBERG
FARLIG MAT? Tina Nordström brukar vara noga med sältan. För noga tycker professor Åke Bruce som är upprörd.

Riskerna med att använda för mycket salt i maten har debatterats i flera år.

Nu blir frågan högprioriterad hos Livsmedelsverket.

Syftet är att få svenskarna att salta mindre för att minska antalet dödsfall i stroke och hjärt- och kärlsjukdomar.

Kampanj mot tv

Ett steg i kampanjen är att få svenskarna att se kritiskt på tv-kockarnas saltande.

– De använder alldeles för mycket salt. Titta bara på Tina Nordström, säger Åke Bruce, professor på Livsmedelsverket till SvD.

Han menar att faran i att salta för mycket gör att smaklökarna vänjer sig, så att vanlig mat upplevs som smaklös.

Den som konsumerar för mycket salt under lång tid riskerar att drabbas av högt blodtryck.

"Helt fel"

Tina Nordströms redaktör vid SVT, Martin Sundborn, tycker att kritiken är ett utslag av en kvasidebatt.

– Hur kan professorn uttala sig om Tinas mat utan att ha smakat! Det är helt fel att peka ut Tina som en saltbov, säger Martin Sundborn till SvD.

Han ger en förklaring till varför tv-tittarna kan uppfatta Tina som så hängiven saltkaret: flingsaltet hon använder gör att det ser ut att vara mer än det är.

Enligt Åke Bruce ligger även krogar och storhushåll bakom svenskarnas ökade saltintag.

Malin Nord