Influensavaccinet slut

Rekordmånga har vaccinerat sig

HÄLSA

Influensatiden står för dörren – och i Sverige och övriga Europa är det i stort sett slut på vaccin.

Efter allt tal om fågelinfluensan har rekordmånga valt att vaccinera sig i år.

I början av december beräknas de första utbrotten av den vanliga influensan komma. I år har rekordmånga valt att vaccinera sig – vilket har fått till följd att vaccinet nu i stort sett tagit slut, rapporterar Ekot.

Landstingen i Dalarna och på Gotland står redan utan.

– Det beror troligtvis på all uppmärksamhet om fågelinfluensan. Allmänheten vet att influensan är ett årligt problem och att det finns ett vaccin som ger skydd, säger Björn Sjöstrand, vd för den största distributören av vaccin, SBL-vaccin, till Ekot.

Det finns dock ingen som helst koppling mellan detta vaccin och fågelinfluensan.

Ökning med 50 procent

Hittills har över 100 000 personer fler än förra året tagit årets spruta, bara i Stockholm är det 70 000 fler än förra året – en ökning med 50 procent, skriver Göteborgs-Posten.

Vaccinet är slut inte bara i de svenska lagren, utan även hos de stora tillverkarna ute i Europa. Det beror på att de tidigare i år har haft produktionsstörningar, och därför halkat efter i tillverkningen.

Ersättningen också slut

Normalt brukar man ta till ersättningspreparat i sådana situationer men i år går inte det, eftersom ersättningen är – Tamiflu, det enda som finns mot fågelinfluensan.

– Problemet är att även det kan ha tagit slut på grund av skräcken för fågelinfluensan, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, till Ekot.

Anna Andersson